• de

Japandi – Az elegancia és a természetesség stílusa

A Japandi enteriőrstílus 2020-ban hódította meg a lakberendezőket, és idén is meghatározó irányzat. Harmóniája a legtöbb modern vonalat követő lakásban letisztult és egyben otthonos összhatást kelt. Tarts velünk és ismerd meg a Japandi enteriőr ismertetőjegyeit, ha szeretnél friss lendületet vinni otthonod hangulatába!

A Japandi sikerrel ötvözi a skandináv stílusú otthonok letisztultságát és otthonosságát, valamint a japán stílusvilág enyhén hűvös, nyugalmat, békét sugárzó eleganciáját. Egyszerre jelenik meg benne a dán “hygge”, azaz a pillanatnak élés, az élet örömének varázsa, valamint a japán “wabi-sabi” életfelfogás, amely szerint a tökéletlenségben is benne lakozik a szépség és harmónia. Hogyan nyilvánul meg mindez a lakberendezésben? Összefoglaltuk neked a legfontosabb tudnivalókat!

Miről szól a Japandi? – A kevesebb néha több

A Japandi esetében egy olyan hibrid stílusirányzatról beszélünk, amely ötvözi a skandináv enteriőr modern, friss, természetes és otthonos hangulatát, valamint a japán lakberendezés visszafogottan elegáns, letisztult stílusjegyeit.

A két stílus közös nevezője a minimalizmus és a funkcióorientált design, a természetes alapanyagok használata, valamint az, hogy a harmonikus letisztultság középpontjában mindig található egy-egy hangsúlyos designelem (például egy különleges állólámpa, egy izgalmas csillár vagy akár egy látványos szobanövény). A Japandi kedveli a kontrasztokat, és célja, hogy ezen irányelvek mentén harmonikusan hangolja össze a különböző elemeket úgy, hogy azok egységes és eredeti atmoszférát teremtsenek.

A Japandi előnyben részesíti a természetes anyagú, fa vagy rattan bútorokat. 

Természetes anyagok

A Japandi stílusban berendezett enteriőrben gyakran találunk fából és fémből készült berendezési tárgyakat, valamint kerámia vagy akár kő vázákat, kaspókat, egyedi tárgyakat. A stílus rajongói gyakran választanak bambuszból, rattanból készült, valamint fonott darabokat is. Természetesen a fa-és tömörfabútorok is méltó helyet foglalnak el a stíluspalettán, legyen szó világos vagy sötét fából készült étkezőszékekről, akár egyedi tömörfa asztalokról – hiszen a Japandi kedvelői rajonganak az egyedi, kézműves darabokért, amelyek kiemelt szerepet töltenek be az adott helyiségben. De ne feledkezzünk meg a szobanövények szerepéről sem, amelyek a stílus nagy kedvencei – bár sosem zsúfoltan, hanem szellősen elhelyezve.

Színek harmóniája és kontrasztja

A Japandi stílusú otthonok előszeretettel használnak – mind padlózat, falszínek, bútorok, dekorációk tekintetében – világos, pasztell, valamint természetben előforduló színeket. Nem ritka, hogy mindezek keverednek a monokróm színekkel. A stílus kedvelt színei például a fekete, a szürke, valamint a fehér árnyalatai, melyeket gyakran egészítenek ki barátságos, púderrózsaszín dekorációs elemek.

A Japandi leginkább pasztell és monokróm színeket használ.


Egyedi bútorok a középpontban

A Japandit legtöbben eredetinek, időtállónak és harmonikusnak találják. Ezt az összhatást támogatják az egyedi és ahogyan említettük már, kézzel készített bútorok, amelyeknek karaktere kiemelkedik a visszafogott színvilágú térből és amelyek magukra vonzzák a figyelmet. A Japandi kedveli a kevert stílusmegoldásokat. Egyaránt felvonultatja a skandináv designra jellemző világos fabútorokat, valamint a japán bútorok kidolgozott, elegánsabb, íveltebb darabjait. Bátran használj vegyesen ilyen bútorokat, hogy igazán “japandis”, vizuálisan lenyűgöző legyen a végeredmény!

Az eredeti és izgalmas kiegészítők meghatározó darabjai a Japandinak. 

Funkcionális és egyszerű dekorációk

A Japandi kifejezetten a funkcionális berendezéseket részesíti előnyben. Nem jellemző rá a túlzsúfoltság, a cizelláltság, a funkciót nélkülöző dekorációk. Míg a skandináv stílusnál gyakran megjelennek a pihe-puha párnák, szőnyegek, kényelmes, kötött-fonott kiegészítők, addig a japán stílusvilágra sokkal jellemzőbbek a szép és egyben hasznos dekorációk mint például egy hatalmas kaspó vagy váza. A Japandiban az az igazán izgalmas, hogy hangulatodnak és egyéni ízlésednek megfelelően vegyítheted ezeket.

 

A legfontosabb, hogy élvezd az útkeresést, és találd meg benne azokat a köztes megoldásokat, amelyek számodra harmóniát képviselnek. Ne feledd közben se az élet, se a tökéletlenség örömét, hiszen erről szól a Japandi alapja – a hygge és a wabi-sabi.