• de

Ökológiai lábnyomunk a konyhában

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy a populáció egy meghatározott részének milyen nagyságú és mennyiségű termőföldre, ivóvízre vagy éppen tengervízre van szüksége önmaguk fenntartásához. Jelentősége több mint pusztán egy újabb statisztikai számadat, hiszen bolygónk élhetőségére mutat rá és minősíti a hozzáállásunkat is.

A fenntarthatóság 2020-ra sokkal több lett egy trendi kifejezésnél. Míg korábban csak a népesség elenyésző hányada törekedett fenntarthatóságra, mára megkerülhetetlenné vált a téma és a jövőnk érdekében valamennyiünk számára fontos kell, hogy legyen. Szükséges a környezetünkre odafigyelve élnünk, hiszen bolygónk, következésképp pedig az emberiség sorsa múlik mindazon, amit nap mint nap megteszünk (vagy épp nem teszünk). Vannak persze országok, amelyek kiterjedésük és működésük miatt sokkal nagyobb súlyban felelősek a kialakult vagy kialakuló állapotokért, de kétségtelen, hogy hazánkban sem élhetünk tovább csukott szemmel.

A Wikipédia szerint országunk egy lakosának ökológiai lábnyoma 3,7 hektár, amely nagyon magas szám ahhoz képest, hogy a Földön minden emberre mindössze 1,8 hektár terület jutna. A két szám közti különbség egyértelműen rámutat pazarló életvitelünkre és arra, hogy jóval több erőforrást használunk fel, valamint jelentősen több hulladékot termelünk, mint amennyit a fenntartható életmód megkívánna.

Nem véletlen hát, hogy egyre többen kezdenek el utánajárni annak, mit is tehetnének saját mikrokörnyezetükben azért, hogy ennek megfelelően élhessenek. Nem kell ugyanis a nagy cégektől és az ország vezetésétől várni a megoldást, mi magunk is rengeteget tehetünk a mindennapokban. A “sok kicsi sokra megy” mondás kifejezetten helytálló ebben az esetben. De vajon mit tehetsz otthon, akár a konyhádban azért, hogy fenntartható életmódot folytass? Nos, ma már különféle módokon cselekedhetsz. Íme, 3 megoldás, melyeket érdemes bevetned a konyhádban, ha számodra is fontos, hogy bolygónk a jövő generációi számára is jól élhető hely legyen.

Az újrahasznosításé a jövő! Gondolkodj környezettudatosan!

Használj okos gépeket!

A fenntarthatóságra törekvés életrehívott egy olyan irányzatot a konyhákban is, amely támogatja a környezettudatosságot. A “jövő otthonai” nem csupán az etikus megoldások, de a technológia szerelmeseinek is kedveznek. Ahhoz ugyanis, hogy megfelelően támogassák jövőnket, az okosgépek tervezői számtalan újítással kedveznek nekünk.

A konyhai újítások, az okos eszközök mind az úgynevezett zero waste elve, azaz a pazarlás megelőzése mentén készülnek. Ezt támogatja például már az is, ha új konyhai gép vásárláskor figyelembe vesszük annak energiafelhasználását is. Könnyen lehet, hogy egy A+ vagy még magasabb kategóriájú eszköz megvásárlása drágábbnak bizonyul a többi készüléknél, azonban hosszú távon nem csupán a környezetünknek, hanem a pénztárcánknak is kedvezünk vele az energiatakarékosság miatt.

Ha pedig az anyagi helyzetünk lehetővé teszi, még ennél is többet tehetünk. Elképesztő tudású eszközöket választhatunk háztartásunkba, a funkcionalitást sem mellőzve. Az okos hűtőkkel például jelentősen megnövelhetjük a benne tárolt élelmiszerek élettartamát. Nem csak kevesebbet fogunk így vásárolni, hanem sokkal kevesebb fel nem használt, romlott élelmiszer kerül majd a szemetesünkbe.

“Dobd ki a szemetest”

Mondhatnánk, hogy az okos hűtőknek köszönhetően olyan kevés hulladékot termelünk majd, hogy akár a szemetesünktől is megválhatunk, de nem csak itt keletkezik szemét egy háztartásban.

Egy magyar szerző, Tóth Andi könyve, a “Dobd ki a szemetest”  2018-ban jelent meg a témában, ami kifejezetten a magyar háztartások számára nyújt kézzelfogható megoldásokat a hulladékcsökkentés céljával. Lépésről lépésre formálja a szemléletünket és mutat rá arra, hogy konyhai pazarló működésünk sokszor csak a megszokott rossz mintáinknak köszönhető. Minden kis lépés számít, érdemes hát odafigyelnünk otthonunkban is arra, hogy ne termeljünk felesleges hulladékot. Hogy hogyan tehetjük ezt meg? Nos, például vásárolhatunk csomagolásmentes boltban, hordhatunk magunkkal vászontáskát a bevásárláshoz, de odafigyelhetünk arra is, hogy átgondoltan, meghatározott időtávra vásároljunk, így biztosítva a megvásárolt élelmiszerek felhasználását.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot és próbáld meg mérsékelni a pazarló fogyasztást a konyhában is!

Csak természetesen!

A természetbarát megoldások és a természetközeliség igénye egyértelműen fontos az alapanyagok tekintetében is. A színek és anyagok kavalkádjában sem ritka ma már a minél természetesebb megjelenés. Egyre jellemzőbb a bambusz, a kukorica és más egyéb könnyen termő és jól hasznosítható anyagok felhasználása a lakásban, így a konyhában is. Nem csak a dekorációs vonalon, akár a bútorgyártásban is jelentős szerepet kapnak ezek az újítások.

Ráadásul ezek a környezetbarát megoldások nem csupán hangulatos megjelenést kölcsönöznek konyhánknak, de jelentősen hozzájárulnak a műanyagfelhasználásunk csökkentéséhez is, ami talán az egyik legfontosabb lépés a környezetbarát otthon megteremtése során.

Nem kell persze a háztartásunkat azonnal újratervezni és száműzni minden, már fellelhető, kevésbé környezetbarát anyagból készült tárgyat. Ez is vezethet ugyanis pazarláshoz és felesleges hulladéktermeléshez. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt: vegyük számításba, hogy pontosan mire van szükségünk, tegyük fel a kérdést, hogy valóban érdemes-e megvásárolnunk vagy újrahasznosítással és némi kreativitással kiválthatjuk-e. A legfontosabb vezérlő elv a tudatos tervezés és az ehhez szükséges informálódás. Itt az ideje okosan dönteni! Te készen állsz rá?