• de

3+1 ötlet térelválasztáshoz

A nagy, nyitott terek egyre népszerűbb enteriőr megoldások. Míg régebben a különálló helyiségek kialakítására törekedtek az építészek, ma már az egybenyitott terek hódítanak, mind az otthonok, irodák esetében. Nem mindenkinek praktikus azonban ez a kialakítás. Ha te is azon gondolkozol épp, hogyan lehetne ízlésesen felosztani a rendelkezésedre álló teret, olvass tovább!

Ha térelválasztásra gondolunk, az első és egyben leginkább kézenfekvő megoldás további falak kialakítása. Nem minden esetben lehetséges azonban új falakat húzni, sőt, az sem biztos, hogy ez a legjobb számodra. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon a nagy helyiség légiessége, de mégis szeretnéd felosztani azt, több alternatíva közül is választhatsz. Adunk is néhány tippet!

1. Függöny

Az egyik legegyszerűbben kivitelezhető térelválasztó eszköz a függöny. Praktikus, mert gyorsan és könnyedén felszerelhető, ráadásul anyagát, színét és vastagságát illetően szinte végtelen kínálat áll rendelkezésünkre.

Egy vékonyabb, akár áttetsző függönnyel lehetőségünk nyílik részlegesen leválasztani a tér egy részét, míg egy vastagabb anyaggal akár teljesen el is szeparálhatjuk azt. Sőt! Ahogyan az ablakainknál tesszük, úgy akár itt is alkalmazhatunk dupla vagy tripla sínes megoldást, mellyel aktuális igényünknek és szükségünknek megfelelően változtathatjuk meg a leválasztás módját, akár naponta is.

Térelválasztó függönyökkel bármikor átalakíthatod a teret.

Van ugyanakkor hátránya is a függönynek. A textil, akármilyen vastag is legyen, nem képes zajszűrésre, de sokszor a fény vagy a kellemetlen szagok útját sem állja. Ennek megfelelően nem praktikus például konyha leválasztására, de hálószoba elkülönítésére sem ez a legjobb megoldás.

2. Térelválasztó bútorok

Szintén egyszerű dolgunk van, ha a térben bútorokat helyezünk el, ezzel biztosítva annak felosztását. Térelválasztó bútor lehet akármilyen polc vagy szekrény, de akár külön erre a célra, egyedi bútort is készíttethetünk.

Az egyik leggyakrabban használt bútor ilyenkor a nyitott polc. Nem véletlen, hiszen azon túl, hogy segít a tér tagolásában, tárolásra is alkalmas. Nem érdemes persze feltétlenül tele pakolni minden polcos elemet: akkor a legmutatósabb, ha meghagyjuk a szellős érzetet. Így nem csak könnyedebb hatást érhetünk el, de szabad utat hagyunk a fény áramlásának is.

A nyitott polc elegáns és hangulatos térelválasztást tesz lehetővé.

Természetesen a hangokat és szagokat illetően ez sem bír megfelelő szűréssel, így nem jó választás bárhova. Egy nyitott, egyterű irodába vagy nappalink egy részének irodává alakítására azonban szuper ötlet.

3. Tolóajtó

A tolóajtó, vagy mozgatható fal olyan térelválasztásra alkalmas eszköz, amellyel nem csupán pillanatok alatt, de rendkívül praktikusan osztható fel egy helyiség. Ezzel a megoldással ugyanis nem kell végleges, de még csak tartós kialakításban sem gondolkodnunk. Ha nem vagy biztos abban, hogy valóban szeretnéd átalakítani a szobát, ne is gondolkodj újabb falakban. Ugyanez igaz akkor is, ha nem tetszenek a zártabb érzést nyújtó megoldások. Ezekben az esetekben a tolóajtó lesz a megfelelő alternatíva. Azzal, hogy mozgatható ajtót vagy falat használsz, lehetőséged nyílik a nagy teret továbbra is egybenyílóan használni, ugyanakkor szükség szerint le is választhatod annak tetszőleges részét.

Tolóajtó, mely praktikus és mutatós darabja a lakásnak.

Forrás: Pinterest

Praktikus lehet például nagy méretű gyerekszobában, ahol több gyermek esetén időnként hasznos, ha van lehetőséged szeparálni a teret.

3+1. Gipszkarton fal

Bár azt mondtuk, nem feltétlenül szükséges és praktikus falak felépítésében gondolkodni, vannak helyzetek, amikor mégis ez a legjobb döntés. Amennyiben falat szeretnénk építeni, választhatjuk a könnyebbik utat, azaz használhatunk hozzá gipszkartont. Szárazépítésre ad lehetőséget, mely jóval egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb téglánál épített verziójánál, ráadásul sokkal vékonyabb is.

Ez a vastagság egyszerre lehet előnyös és hátrány is. Hátránya, hogy míg a fényt megfogja, a hang teljes szigetelésére ez sem alkalmas. Előnye annál nagyobb, hiszen nem foglal el feleslegesen nagy területet a helyiségből, így akár kisebb szobák strukturálására is jó választás lehet.

Bármilyen megoldásban is gondolkozol, érdemes először számba venni minden rendelkezésedre álló lehetőséget. Válassz függönyt vagy nyitott polcot, ha nem fontos a teljes leválasztás, azonban ha cél a lehetőségekhez mérten legnagyobb átalakítás, alakíts ki tolóajtót, mozgatható vagy akár állandó falakat. Te milyen átalakításba vágod a fejszédet 2020-ban?