• de

Hogyan kezdj hozzá konyhád megtervezéséhez?

A konyhatervezés nem könnyű. Számos alaposan átgondolt döntést kell hozni ilyenkor, azonban ez talán mégis a könnyebbik része. Nehezebb ennél, hogy egyáltalán hogyan is kezdj hozzá az új konyhád megtervezéséhez? Segítünk!

A konyhatervezést sokan azzal kezdik, hogy kiválasztják, milyen típusú gépeket szeretnének és azokat hol szeretnék elhelyezni a konyhában. Érdemes ennél eggyel visszább lépni, és másként kezdeni a folyamatot. A cél ugyanis nem pusztán egy mutatós konyha, hanem szem előtt kell tartani a praktikumot is, hogy a konyhában eltöltött idő valóban gondtalan legyen és kényelmünket szolgálja.

Akinek volt már valaha saját konyhája, annak valamivel könnyebb dolga van a felújításkor, új kialakításakor.  Megtapasztalhatta, hogy számára mi az, ami igazán kényelmes és praktikus, melyek azok az apró dolgok, amiket a következő konyhájában már másként, vagy épp pontosan ugyanúgy képzelne el. Ezt megalapozta számos tipikus szituáció: milyen érzés, ha valami főzés közben nem esik kézre? Milyen, amikor a mosogatás után kisebb taktikai harcot kell vívni, hogy minden a helyére kerüljön és sorolhatnánk.

Akinek azonban még nem volt saját konyhája, vagy eddig nem tüsténkedett sokat ebben a helyiségben, az kicsit nehezebben áll neki a konyhatervezésnek. Pedig neki sincs nehéz dolga, mindössze rá kell szánni a kellő időt és energiát, egészen a tervezés alapjaitól a kivitelezésig. Ebben segítünk cikkünkkel, amelyben megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni új konyha tervezésekor.

A bűvös háromszög

A legjellemzőbb konyhaformák és a bűvös munkaterület háromszög optimális kialakítása

Az egyik legfőbb szempontnak kell lennie új konyha tervezéskor a terek élhető kialakításának, avagy szem előtt kell tartani azt, hogy miként használod a konyhát valójában. Ennek megfelelően tudod megválasztani, hogy mely háztartási gépet hova helyezd el. Erre persze bizonyos mértékben hatással van a konyha eredeti kialakítása, alapterülete is. Példának okáért, ha csak az egyik falon van kialakítva gázkiállás, nem fogod tudni a gáztűzhelyet máshova elhelyezni a helyiségben. Ugyanez igaz a vízre is – hiába szeretnéd te a konyha másik végébe rakni a mosogatót, ha oda sehogy nem tud eljutni a víz, és nem is tud hova távozni onnan.

Az építésből fakadó adottságokon túl azonban létezik egy ökölszabály, melyet érdemes betartani a konyhai gépek elhelyezésénél. Gondolkozz háromszögben! De mi is kerüljön abba a bűvös háromszögbe? Nos a mosogatónak, a hűtőnek és a tűzhelynek mindenképpen helye van benne, hogy kényelmesen tudd használni konyhádat. Gondolj bele, főzéskor az alapanyag a hűtőből kerül elő, mely vagy a mosogatóban vagy közvetlenül a tűzhelyen lévő fazékban landol. Ráadásul főzés közben nem csak a hűtőt, hanem a mosogatót is gyakran használjuk, így nem mindegy, ezek milyen távolságra és milyen szögben helyezkednek el egymáshoz képest. Figyelj tehát a megfelelő távolságok kialakítására!

Gondolkozz zónákban

Az előző ponthoz kapcsolódóan fontos azt is megjegyezni, hogy a konyhát érdemes zónákra bontanod, és annak megfelelően átgondolni a kialakítást. Legyen például főző zónád, és itt helyezd el lehetőleg azokat a dolgokat, amelyekre szükséged van az ételkészítéshez. Hogy mit értünk ez alatt? Az, hogy pontosan mire is van szükségünk főzéskor egyénileg eltérő lehet, ezért érdemes átgondolnod, hogy te miként főzöl szívesen, miket használsz ilyenkor előszeretettel. Ezeket pedig feltétlenül helyezd a kezed közelébe.

A különböző fazekakat, lábasokat célszerű a tűzhely közelében kialakított tárolóban elhelyezni, így könnyedén oda tudsz nyúlni, ha szükséged lenne valamire. Ugyanez igaz a főzés során használt egyéb dolgokra is, legyen szó akár fakanálról akár a fűszerekről.

Használd ki maximálisan a teret!

Ha már szó esett a fűszerekről, érdemes jól átgondolni ezek tárolását is. A hűtőből elővett alapanyagokon túl ugyanis a fűszerek azok, amikre feltétlenül szükséged lesz minden főzés alkalmával. Gyakran azonban fejtörést okoz, hogy ezeket a jellemzően apró csomagolású csodaszereket hogyan lehet megfelelően tárolni.

Mivel főzéskor lesz rá szükséged, feltétlenül a tűzhely közelében gondolkozz. Alapvetően kétféle megoldás bizonyul praktikusnak. Az egyik a közvetlenül a tűzhely mellett egy kihúzható keskeny fűszerfiók kialakítása. A tűzhelyeket egyébként is célszerű az oldalfalaktól kicsit távolabb elhelyezni, így azonban sokszor feleslegesnek tűnő hely marad a fal és a tűzhely között. Nos, mégsem felesleges, sőt! Ezt a hézagot érdemes kihasználni és bevetni a fűszereid tárolásához.

Másik népszerű és praktikus megoldás, amikor a beépített páraelszívóhoz kialakított szekrényt tervezzük meg a fűszerek tárolására is alkalmasnak. Itt sem marad túl sok helyünk, ami azonban marad, azt érdemes ilyen formában kihasználni. Arra azért feltétlenül ügyelj, hogy a páraelszívót minden alkalommal használd, így nem nedvesednek, nem csomósodnak be fűszereid a párától!

A színekben és fényekben rejlő varázslat

Ha a praktikumtól az esztétika felé teszünk egy lépést, felmerül a színek és fények kiválasztásának kérdésköre. Fontos, hogy a döntő szempont ne kizárólag az ízlésed legyen, sokkal inkább a konyhád méreteit vedd figyelembe. Amennyiben csak egy kisebb méretű helyiséggel rendelkezel, gondolkodj világos színekben a konyhabútor és burkolatok megválasztásánál. Amennyiben egy kis kontrasztot vinnél bele, játssz inkább a munkapulttal és a konyhai eszközök színével (válassz például inkább inox vagy fekete gépeket a klasszikus fehér helyett).

A színekhez hasonlóan fontos a megfelelő fény kialakítása is. Könnyebb dolgod van persze, ha olyan konyhád van, ami saját ablakkal rendelkezik. Azonban még ekkor is számolnod kell azzal, hogy kedvezőtlenebb fényviszonyok között is fogod használni ezt a helyiséget. A megfelelő világítás kincs minden konyhában, hiszen kevés annál bosszantóbb dolog van, mint amikor az egyetlen fényforrás egy mennyezeti lámpa, melynek használata során a saját testeddel árnyékolod le a munkapultot.

A praktikum mellett tehát az esztétikai kérdések is rendkívül fontosak. Ügyelj rá, hogy a konyha egységes képet és harmonikus megjelenést tükrözzön, amelyet fokozhatsz akár beépített konyhagépekkel is. Próbáld ki akár, hogy elrejted hűtődet és mosogatógépedet a többi bútorfronttal megegyező ajtólap mögé, így még kisebb méretű konyhád is álomkonyha benyomását kelti.

Ugye, hogy nem hangzik rosszul?