• de

A kisgyermekek birodalma – A gyerekszoba elmaradhatatlan bútorai, 2. rész

Amikor egy otthonba új családtag érkezik, kétségtelen, hogy rengeteg minden megváltozik általa. Nincs ez másként a lakás berendezését illetően sem, hiszen egy új jövevény saját szobát, de legalábbis saját kis teret igényel. Lássuk, hogyan változik a gyerekszoba a kis lakója cseperedésével!

Cikksorozatunk előző részében kitértünk arra, hogyan érdemes berendezni egy újszülött baba szobáját. Melyek azok a bútorok, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy ne csak a baba, de szülei is kényelmesen érezzék ott magukat.

Egy gyermek születése számos változást hoz magával minden család életébe, de ez még közel sem minden. Növekedésével változnak a gyermek  igényei is, amihez nem csak a családtagoknak, de a szobájának is igazodnia érdemes. Másra van szükség egy kisgyermek “birodalmában”, mint egy babaszobában. Cikkünkben összefoglaljuk, mire is lehet szükség!

A kezdetek – Szortírozás

A szoba átalakítását minden esetben egy alapos szortírozással érdemes kezdeni. Számos olyan bútor és egyéb tárgy gyűlik össze az első egy-két évben, amelyre a későbbiekben már egyáltalán nem lesz szükség.

A szortírozásnál nem csupán a funkciót és hasznosságot szükséges figyelembe venni, számolni kell az érzelmi értékkel is. Az átalakítás során ugyanis egészen biztosan találkozunk számos, kedves emléket hordozó dologgal.

Azt javasoljuk, hogy a pozitív és mély érzéseket kiváltó tárgyakat bátran tartsátok meg, de figyelj oda az észszerű tárolás megoldására. Mivel a szobában már nem lesz ezekre szükség a továbbiakban, és a napi használatból is kikerül, gondosan becsomagolva őrizd meg, ezzel is garantálva a jövőbeni jó állapotát.

Milyen bútorok kellenek egy kisgyermeknek?

Ha kész vagyunk a válogatással, ideje hozzálátni az új szoba kialakításához. Ehhez először is át kell gondolnunk a szoba új funkcióit. Pontosan meg kell határozni, mi mindenre szeretnénk használni az újonnan kialakított helyiséget, hogyan fogja legjobban szolgálni kis tulajdonosát. Íme három dolog, amire mindenképpen szükség lesz!

1. Ágy

Ahogyan nő és önállósodik egy gyermek, az első bútor, ami lecserélésre vár, az a kiságya. Ma már kaphatóak olyan darabok, amelyeknek az előlapja néhány mozdulattal leszerelhető, és leesésgátlóval kiváltható, így az újszülött számára vásárolt kiságy akár 2-3 éves korig is biztonsággal használható.

Eljön azonban az idő, amikor a gyermekünk elkezd egy igazi nagy ágyra vágyni, és növekvő magassága is indokolttá teszi egy valóban nagyfiús/ nagylányos ágy beszerzését.

A szoba méretei meghatározzák ugyan, hogy mekkora ágyban gondolkodhatunk, de a főbb paraméterek átgondolása után ebben az életkorban már a kisgyermek is bevonható a választásba. 

A gyerekszobában a kiságyat előbb utóbb méretesebb ágyra kell cserélni.

Tipp: A házikó kialakítású ágyak manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ha ilyet választunk, nem csak a kuckózás élményét adhatjuk meg gyermekünknek, de a szoba karakterét is jelentősen befolyásoljuk vele.

2. Pelenkázó ki, ruhásszekrény be

A pelenkázónak ebben a korban többnyire már nincs szerepe. Ha korábban több funkciós darab mellett tettük le voksunkat, tárolásra egy ideig még tovább használható ez a bútordarab is, de érdemes komolyabb méretű bútorra, egy igazi ruhásszekrényre beruházni helyette.

Egy kisdednek ugyanis még aligha van szüksége ruhásszekrényre. Az egészen kis ruhácskák néhány fiókban is kényelmesen elférnek, a kezdetekkor ezért nem fontos akasztós vagy több polccal bíró szekrény beszerzése. Ahogy azonban kinyílik a világ gyermekünk számára, úgy változik és növekszik a ruhatára is, így előbb-utóbb szükségessé válik egy igazi ruhásszekrény beszerzése.

Érdemes olyan szekrényt választani, ahol külön tudjuk tárolni a különféle funkciójú ruhadarabokat. Nem csak a reggeli készülődést gyorsítja fel, de lehetővé teszi akár az önálló választást is, ha egyértelműen jelölve van, hol találhatóak a mindennapokra, a játszásra, az alvásra és az ünnepnapokra alkalmas ruhák.

3. Polcok és tárolók

Az első néhány év alatt szinte észrevétlenül gyarapodik gyermekünk játékkészlete. Még azok a szülők is tapasztalják ezt, akik a kezdetekben elhatározzák, csak néhány szükséges játékot szereznek be gyermeküknek.

A család és a barátok örömmel vásárolnak és ajándékoznak gyermekünknek, így akár már 1-2 év alatt is szinte lehetetlen küldetéssé válhat a sok játék megfelelő tárolása.

A gyerekszoba bútorok kiválasztásakor fontos szerepet tölt be a tárolási funkció.

 

Ezért fontos, hogy a szelektálást követően megmaradt játékok számára elegendő tárolóhelyet alakítsunk ki. Ráadásul nem elég a mennyiségi tárolásra gondolni, annak könnyű hozzáférhetőségét is biztosítani érdemes ahhoz, hogy megőrizzük a rendet a szobában.

Ahhoz, hogy gyermekünk könnyedén megtalálja és akár maga is ki tudja választani, majd a későbbiekben a helyére visszahelyezni saját játékait, érdemes az ő magasságához leginkább megfelelő tárolókban gondolkodni. Polcok, fiókok, fedeles tárolók mind-mind megfelelő választásnak bizonyulhatnak, de elhelyezésük során feltétlenül szem előtt kell tartani gyermekünk magasságát.

Használd újra!

Látható, hogy a praktikus gyerekszoba kialakítás komoly fejtörést okozhat, ráadásul ha nem figyelünk oda, pillanatok alatt elkölthetjük az átalakításra szánt teljes keretet. Mégis azt mondjuk, nem érdemes a legolcsóbb, akár műanyagból vagy gyenge fából készült berendezési tárgyakat választani. Egy-egy többfunkciós, jól megválasztott bútordarab hosszú évtizedeken keresztül is szolgálhat minket.

Egyrészt a kisgyermekek szobájába szánt bútorok funkcióját tekintve már hosszabb időre megfelelőek lesznek, mint a baba bútorok voltak, másrészt egy-egy minőségi, fából készült bútor időtállóságával akár több generációt is képes megfelelően kiszolgálni.

Érdemes a bútorokat annak hosszútávú használata miatt natúr színekben beszerezni, de a dekoráció és a kiegészítők megválasztásánál akár egészen merész színeket és mintákat is becsempészhetünk a szobába. Ez ráadásul egy újabb lehetőség arra, hogy gyermekünkkel közösen válasszunk, ezzel is biztosítva azt, hogy valóban jól érezze magát a saját birodalmában. Bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat!