• de

Festés vagy tapétázás?

A lakásfelújítás vagy átalakítás számos nagy döntéssel jár. Ilyen az is, amikor választanunk kell, hogy tapéta vagy festék díszítse a falakat. Nem könnyű kérdés, azonban mivel a fal meghatározza a helyiségek hangulatát, érdemes megfontolni a választást. Tarts velünk, mert ezúttal ebben leszünk segítségedre! 

Ahhoz, hogy döntésre juss, tapétát vagy festéket válassz otthonod falaira, először is számba kell venned, melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. Biztos, hogy az otthonodban mindenhová illik az elsőre elképzelt megoldás? Melyik helyiség legyen tapétázva, festve? Milyen színeket használj? Legyenek minták vagy az egyszerűség jegyében készüljenek el a falak? Minden fal egyforma legyen egy helyiségen belül? Gondold át velünk a legfontosabb szempontokat, olvass tovább! 

Miért jó választás a falfesték?

A lakás kifestése rendkívül időigényes feladat, ha magunk szeretnénk véghez vinni, azonban egy jó festő pillanatok alatt széppé varázsolja a falakat, bármilyen festéket is válassz. Ráadásul ha a kiadások ellenére szakemberrel dolgozol, sok időt megspórolhatsz. Ezt a módszert választva biztos lehetsz benne, hogy sokkal hamarabb elkészül az otthonod, mintha tapétát választanál.

Falfestés vagy tapétázás? Segítünk dönteni!

Na de milyen falfestéket válassz? Ma már számos márka és szín elérhető a szaküzletekben. Választhatsz akár olyan alapanyagot, amelynek bevonata, izgalmas textúrája tovább ékesíti otthonod. A különleges anyagú festékeknek köszönhetően ráadásul nem csak díszítheted, hanem tisztán is tarthatod a falakat. Elérhetők ugyanis olyan, speciális készítmények, amelyek foltok nélkül tisztíthatók. Ennek köszönhetően biztonsággal használható a festék konyhában is, akár a csempe vagy egyéb falburkolat kiváltására.

Ráadásul gyakorlatilag bármilyen színt ki tudsz kevertetni, mely otthonod egyediségét segít kialakítani. Csak szánd rá az időt, hogy a festékboltban alaposan átnézd a színskálákat. Lehetőség szerint a választott színt nézd meg természetes és lámpa fényben is! Ilyenkor nagyon ügyelj a mennyiségre, inkább ráhagyással számold ki, ugyanis egy esetleges újrakevertetésnél nehezen találod el újra ugyanazt az árnyalatot!

Tapétázzunk!

Ahogyan említettük, akár anyagában, akár színében izgalmas festékek közül válogathatsz, mégis igaz, hogy ha igazán különleges megjelenésre vágysz, a tapétákhoz érdemes fordulnod. A színek és minták kavalkádja mindenki fejét elcsavarja! Ráadásul, ha tapétát szeretnél, ma már egyéni igényeid szerint is rendelhetsz, hiszen akár saját mintát vagy képet is lehetséges megjeleníteni általa a falakon.

A tapétázással egyedi és izgalmas megjelenést adhatsz a helyiségnek.

A tapéta ugyanakkor nem csak az extravagáns igényeket, de az extrán viseltes falakat is megfelelően elfedi. Válaszd ezt, amennyiben nehezen kezelhető, elhasználódott vagy szabálytalan falakkal bír otthonod. Egy jól megválasztott, vastag anyagú tapéta csodákat művel a göcsörtös falfelületekkel is. Ha hasonló problémával találod szembe magad, a különféle alapozó tapétákat is segítségül hívhatod. Ezeket felhelyezve festésre ugyan még szükséged lesz, azonban jóval egyenletesebb hatást érhetsz el, mint csupán festéssel.

Tapétával ráadásul nem csak a falakat dekorálhatod, de a szekrényeid külső vagy belső megjelenését is felfrissítheted. Ugye, hogy erre még nem is gondoltál?

A festés hátránya

Ahogyan az eddigiekből kiderült, a festék csak precízen előkészített és egyenletes falakon mutat jól. Amennyiben a te otthonodban nem ez a jellemző, érdemes felkérned a festési munkálatokra egy szakembert, aki biztosan megfelelő felületre fogja felkenni a kiválasztott árnyalatokat. Ha mindenképpen magad szeretnéd megoldani a falak felfrissítését, érdemesebb tapétát, legalábbis alapozó tapétát segítségül hívni a vágyott kinézet elérése érdekében.

A modern festékek és tapéták ma már egyaránt megfelelően hagyják lélegezni a falakat. Szükség esetén azonban az előkészület része kell, hogy legyen a megfelelő penész elleni kezelés vagy egy esetleges ázás esetén a falak teljes száradásának kivárása.

Ha különleges mintákat szeretnél, vagy egyedi elképzelésed van, érdemes tapétát választanod. Ugyanis, akármennyire is precízen és szépen festesz, a falak festékkel való dekorálása nem csak hosszadalmas és nehéz munka, az eredmény legtöbbször elmarad a nyomtatott tapétákhoz képest.

És bár azt mondtuk, bármelyik helyiségben lehetnek festett falaid, néhány helyen mégsem az a legjobb választás. Gyermekek szobájában például, ahol fontos a meleg érzet fokozása, gyakran a tapéta a megfelelő a kívánt hatás elérésének érdekében.

Gyerekszobába jó választás lehet egy vidám mintás tapéta.

Miért ne tapétát válassz?

Ellenben a tapéta biztosan nem lesz jó választás vizes helyiségekbe. Ahogyan ma már elérhető vízálló, sőt, mosható festék, úgy nem találni (valóban) ehhez hasonló tulajdonságokkal bíró tapétát. Bár ma már nem csak papírból készülnek ezek a termékek, mégsem javasolt őket túlzott párának vagy akár közvetlen víznek kitenni.

A tapéta felhelyezése precíz művelet, ami szakértelmet igényel. Amennyiben magad szeretnéd elvégezni a munkát, azonban még soha nem tapétáztál korábban, javasoljuk, hogy csak segítséggel fogj hozzá!

Akkor sem érdemes ezt az anyagot választanod, ha olyan helyiség burkolásáról van szó, amely jelentős használatnak van kitéve. Ha gyakori megújítást igényel egy fal felülete, sokkal egyszerűbb dolgod van, ha festetsz. Az újra tapétázásnál ugyanis minden alkalommal számolnod kell a tapéta leáztatásával és a fal alapos előkészítésével, amely nem kevés időt és energiát igényel.

Tapétázáskor és festéskor is lehetsz kreatív! Mit szólnál különböző színű falakhoz?

Ha végképp nem tudsz dönteni…

Kétségtelenül mindkét technikának megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A fenti szempontokat figyelembe véve érdemes hát döntened. Amennyiben mégsem tudsz dönteni, alkalmazz helyiségenként eltérő módszert vagy a lakberendezési trendeknek megfelelően egy helyiségen belül ötvözd a kettőt. A szoba egy, meghatározó falfelületének tapétázása szuperül feldobja a helyiséget akkor is, ha a többi falat festék borítja. Jó ötleteket és munkát kívánunk!