• de

Találj rá a hozzád illő konyhabútorstílusra!

Konyhatervezésnél fő szempont a megfelelő elrendezés és az elegendő tér biztosítása. Nem kevésbé fontos azonban a hangulata sem – ahhoz, hogy jól érezd magad a konyhádban, elengedhetetlen, hogy konyhád a számodra tetsző stílusban készüljön el!

Cikkeinkben számos szempontot körbejártunk már az ideális konyha kialakításával kapcsolatban. Bár érintőlegesen többször is szót ejtettünk róla, sosem lehet eléggé hangsúlyozni az összhatás szerepét. Nagyon lényeges szempont a konyha (valamint egyéb helyiségek) kialakítása során, hogy olyan stílusban készüljön el, amely közel áll a személyiségedhez és illeszkedik az igényeidhez. Legyen a végeredmény olyan, ahol jól érzed magad, ahol örömmel tevékenykedsz! Akár a klasszikus, akár a modern stílusjegyek kedvelői közé tartozol, ma már számtalan módon van lehetőséged megtervezni és kialakítani álomkonyhádat. Segítünk neked megtalálni a hozzád leginkább illő stílust!

1. Modern stílusú konyha, modern felhasználóknak

A modern vagy kortárs konyhák alapszabálya a letisztultság. Egyszerű, tiszta vonalú, de praktikus bútordarabok találhatók a modern konyhában. Színeit illetően a fém színek, valamint az inox a meghatározó, mely természetes bútorszínekkel párosul. Fehér vagy fa árnyalatok határozzák meg a modern konyhát, melyek épp emiatt gyakran ridegnek is hathatnak. Az elmúlt években a magasfényű bútorfrontok nagy népszerűségnek örvendenek, mely a modern konyhában is kedvelt megoldás.

A modern konyha fényes bútorfront felületei vonzzák a tekinteteket!

Érdemes a szigorú vonalakat, az esetleges ridegséget puhítani, lehetőség szerint minél több fa anyag és növény felhasználásával. A fűszernövények használata a modern konyhában nem csupán a főzés, de a hangulat alapkelléke is, kiváló dekorációs elem.

A modern konyhákat különlegesen széppé varázsolják a magas minőségű anyagok, amelyek a kevés nyitott elem (polcok, stb.) miatt könnyű tisztán tartással járnak együtt. A tisztaság – a letisztultság mellett – lényeges eleme ennek a stílusnak, így csak azok számára ajánlott, akik örömmel és megfelelő gyakorisággal áldoznak idejükből a takarításra.

2. A kevesebb néha több! – Minimalista stílus

A minimál stílust gyakran a modernnel együtt említik, mely részben érthető is. Hasonlóság a kettő között a letisztultság, a rend és az ezek által sugárzott harmónia. Ami azonban mégis segít különbséget tenni a két stílus között az a funkcionalitás. Minimál konyhát ugyanis azoknak érdemes kialakítania, akik kevés időt töltenek főzéssel, sütéssel, éppen ezért elegendő számukra a minimális berendezés.

Ezt a stílust fekete, fehér és földszínek jellemzik, amelyek nemes anyagokkal és azt idéző színekkel (például arannyal) társulnak. A kevesebb így lesz végül több.

Jellemzően egy jellegzetes minta és forma megválasztása előzi meg a minimál konyha kialakítását, és ezek ismétlődése teremti meg az egyensúlyt a térben. A minimál stílus kedvelői tehát bár a szükséges minimumban gondolkodnak, de abból a legjobb minőséget választják és a harmónia megteremtésére törekednek.

A minimalista konyha letisztult formavilága nem csak a konyhabútorok, hanem a konyhai kiegészítők stílusában is tükröződik.

3. High-tech megoldások a konyhában

A high-tech stílus gyakran együtt jár a modernnel. Bár a két stílus külön-külön is értelmezhető, mégis alapvetően a modern stílusú konyhákat jellemzi a nagy tudású gépek és eszközök használata. Ahogyan a beszédes neve is mutatja, a technika uralja ezen konyhákat, amely megtámogatja a funkcionalitást is. A high-tech konyhákban öröm tényleg bármit könnyedén elkészíthetsz! Mivel számtalan okos és praktikus kütyü kerül beépítésre a csúcstechnikás konyhák esetében, főként a modern igényű fiatalok körében népszerű ez a stílus.

Általában hűvös hangulatot áraszt, hiszen színeiben is jellemzően a hűvösebb árnyalatok jelennek meg. Az inox és a fehér meghatározó a konyhában, amit  gyakran üveggel párosítanak, ezzel is fokozva a hatást.

Érdekességként, egy jövőbe mutató videó e kategóriából, bár ?!szerencsére?! még nem tartunk itt:

4. Vidékies romantika a főzés szerelmeseinek

Sokkal melegebb és barátságosabb hangulatot árasztanak a vidékies stílusban kialakított konyhák. Egy ilyen konyhába belépve automatikusan a rusztikus szó jut eszünkbe, mely remekül leírja azt, amit ez a stílus képviselni kíván.

A természet és a természetes anyagok jellemzik a helyiséget. Itt nehéz elképzelni a modern, letisztult bútorokat, inkább valódi, tömörfa bútorok szolgálják a kényelmet, melyet vésett, faragott elemek díszítenek. A harmónia ezt a stílust is jellemzi, azonban a katonás rend és a letisztultság helyett az élhetőség kerül előtérbe. Készülj, mert ilyen környezetben igazán ihletett és emlékezetes gasztronómiai élmények várnak rád!

A romantikus stílusú konyha fabútorai igazán otthonos, barátságos összhatást garantálnak.

5. Klasszikus stílus – Csak semmi túlzás!

Ha valaki nem tud választani a fenti stílusok közül, jellemzően a klasszikus konyha mellett teszi le a voksát. A klasszikus stílus mintegy átmenet a modern és vidékies hangulat között. Egyszerűbb, díszítés nélküli vagy mart bútorfrontok jellemzőek rá. Alapvetően meleg árnyalatok és természetesség uralja, ugyanakkor a tömörfa megoldások helyett költségkímélőbb, a fa hangulatát idéző anyagok kerülnek felhasználásra.

Az egyszerűségben és jól kombinálhatóságában rejlik e stílus népszerűsége. Egyszerű fogantyúk, letisztult formák és meleg színek teszik barátságossá és jól használhatóvá a klasszikus stílusban készült konyhákat.

Bármelyik hangulat is álljon legközelebb a szívedhez, érdemes a végső választás előtt alaposan mérlegelni. A választáshoz javasoljuk, hogy nézz körbe Pinteresten, ha pedig már biztos vagy abban, hogy mit szeretnél, egyeztess időpontot profi szakemberekkel annak érdekében, hogy biztosan elérd a kívánt hatást! Válaszd a számodra tökéletes megoldásokat és szeress bele a konyhádba!