• de

Színezd újra! – Segítség, felújítok!

Költözésre ritkábban, frissességre annál gyakrabban vágyunk. Lakásunk megújítása a  bútorok átrendezésével, néhány új színnel vagy egy-egy jól megválasztott kiegészítővel akár néhány havonta is lehetséges. A tél beköszönte előtt újíts és költöztess frissességet a lakásodba! Tarts velünk, mert segítünk kiválasztani a megfelelő színeket!

Amikor új otthonba költözünk, az egyik legnagyobb feladat, hogy kiválasszuk a különféle helyiségekbe leginkább illő falszíneket. Számos szempontot veszünk ilyenkor figyelembe, melyek között ízlésünk mindenképpen listavezető. Az évek múlásával azonban a színek megváltozhatnak, a falak koszolódhatnak, sőt akár a helyiségek funkciója vagy ízlésünk is megváltozhat. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha néhány új textíliával vagy éppen tetsző új bútorral dobjuk fel otthonunkat, azonban ha megengedhetjük magunknak, érdemes a falakat is újra színezni.

Új bútorok + új falszín = új nappali

A falfestésen kívül megújíthatjuk otthonunkat másképpen is; új konyhabútort csináltathatunk vagy akár lecseréltethetjük a megszokott bútorfrontokat. Ez utóbbi egy költséghatékony megoldás a konyhában, mégis elképesztő hatást érhetünk el vele.  Bármilyen felújításba is kezdesz, fontos, hogy tisztában legyél azzal, mi tetszik neked igazán, melyek az uralkodó trendek és melyek azok a színek, minták, bútorok, amelyek hosszú éveken át megállják a helyüket a lakásban, sőt kifejezetten a konyhában, ahol stílusban a falburkolatot és a munkalapot is összehangolhatod. Olvass tovább, mert segítünk a “sokszínű” felújításban! 🙂

Konyha(front) – burkolat – munkalap, együttesen vagy csak egyik egyik lecserélése is egy új bútort eredményez

1. Gondold át, milyen árnyalatokat kedvelsz!

Az a célod, hogy praktikus, jó színeket válassz a falakra? Elengedhetetlen először átgondolni, mely színek állnak közel a szívedhez. Fontos, hogy ne pusztán az alapszíneket priorizáld, gondold át azt is, a színeknek melyik árnyalata kedves számodra.

Amennyiben nagyon sok színt kedvelsz, és nehezen rangsorolod őket, érdemes ellátogatnod egy festékboltba és tüzetesen átnézned egy RAL vagy egyéb színskálát. Bármelyik boltban szívesen rendelkezésedre bocsátanak egy skálát, ahol több száz szín közül válogathatsz. A legtöbb esetben csak helyben tudod átnézni a színeket, haza nem viheted őket, azonban a színválasztás ezen pontján ez még nem is szükséges.

Amennyiben nincs a közeledben ilyen szaküzlet, akár az internetet is segítségül hívhatod, azonban ekkor óvatosnak kell lenned. A különféle márkák és monitor színbeállítások mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a színeket. Ha számítógépen vagy mobilon keresztül keresgélsz, vedd figyelembe, hogy némileg eltérő lehet a választott szín a valóságban!

Figyelned kell arra is, hogy színek egészen másként mutatnak természetes és mesterséges fényben, így mindenképp teszteld a választott színt az utcára kilépve vagy az ablakhoz közel állva is. Mindenképp nézd meg a színkártyát a lehető legtöbb fényviszonyban! Ha az új bútorok beszerzését fontolgatod, ez esetben is kiemelt jelentőségű a megvilágítás, különösen a konyhában. Olvasd el cikkünket, amely segít az átgondolt felújításban és a világítás kialakításában!

Megvilágításokra számos trendi és hagyományos lehetőség is kinálozik

2. Mekkora helyiségről beszélünk?

Amikor már tisztában vagy azzal, hogy mely színek tetszenek, érdemes átgondolni, hogy mekkora helyiségnek szeretnél új külsőt kölcsönözni. A helyiség méretének figyelembe vétele nem csupán a költségek kalkulálása okán fontos, hanem a választott szín mélysége, erőssége vagy akár az árnyalat kiválasztása miatt is.

Ráadásul a helyiség mérete lesz az, ami meghatározza a bútorválasztást is. Ahogyan korábban már az étkezőasztal kiválasztásánál hangsúlyoztuk, kifejezetten fontos, hogy figyelembe vedd a lakás méretét, ha új bútorokat keresel: ami az üzletben, katalógusban kiválóan fest, nem biztos, hogy a lakásodban is ideális. Igaz ez mind a méretére, felépítésére és színére is. 

Íme egy ökölszabály a felújításhoz: a sötét szín összenyomja, míg a világos optikailag tágítja a teret. Valószínűleg egy apró konyhába nem lesz jó választás például egy fekete krétafal, míg egy nagy helyiségnek szuper hangulatot, egyediséget kölcsönözhet. Ráadásul érdemes figyelembe venni azt is, hogy a fények még tovább alakítják a színeket. Hiába választasz egy tágas helyiségbe sötétebb színt, ha kevés fény jut be oda, bizony ugyanúgy lehangoló lehet, mintha kisebb helyre választottad volna.

A bútorok kiválasztásánál viszont érdemes azt is számításba venni, hogy a világosabb árnyalatú darabok kényesebbek a sötétebbeknél – ez persze nagyban függ az alapanyagtól, illetve a felületkezeléstől is (különböző védőrétegek a bútor funkciójának megfelelően, pl. impregnált-e, stb…)

3. Összhangban a lakás

Legyél profi és ne csak egy-egy helyiséget újíts fel, hanem hangold össze az egész lakást! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden helyiségbe azonos színt válassz. Játssz az árnyalatokkal és csempéssz változatosságot a megjelenésbe akár hasonló árnyalatú, de más-más tapintású, látványú felületekkel. A konyhában különösen kiélheted kísérletező kedvedet, mutatjuk is, miként: kattints ide!

Nagy tér is világos színekkel még nagyobbá “tehető”

Különösen fontos összehangolni a színeket akkor, ha egybenyíló terekről beszélünk. Sőt, ebben az esetben akár egy helyiségként is tekinthetsz rá, hiszen végigsiklik a tekintet a teljes téren. Így ha nincsenek harmóniában a választott színek, olyan hatást kelt majd az otthonod, mintha minden előzetes átgondolás nélkül választottál volna színeket a falakhoz.

Profi tipp: érdemes úgynevezett színvázlatot készíteni, mely a lakás alaprajzán jeleníti meg a választott színeket. Ezzel a megoldással biztosan egymáshoz illő színeket használsz majd!

Rendkívüli eredményt érhetsz el, ha nem csak a színeket, de a bútorokat is összehangolod. Alakítsd ki azonos alapanyagból (például adott típusú fafajtából) vagy megegyező, de legalábbis harmonizáló árnyalatú, egyedi fabútorokból a garnitúrádat. Bizonytalan vagy, neked valóak-e a fabútorok? Derítsd ki itt! Mindenesetre ha a fa mellett döntesz, fontos, hogy odafigyelj azok megfelelő ápolására is, így ugyanis akár évtizedekre biztosíthatod lakásod berendezését.

4. Több szín harmóniája –  Vagy kontrasztja?

A színek persze nem csupán akkor lehetnek összhangban egymással, ha azonosak vagy hasonló árnyalatok. Igazán egyedi hatást lehet elérni akár kontrasztos színekkel is, azonban ehhez már érdemes igénybe venni egy szakember segítségét, hogy elkerüld a “zebra-hatást”. Akár azt is megteheted, hogy egyetlen színnel fested le a lakás minden falát, azonban ebben az esetben még óvatosabbnak kell lenned a szín kiválasztásakor. Ha így döntesz, mindenképp semleges, natúr színt válassz, olyat, ami biztosan minden helyiségbe megfelelően illeszkedik, függetlenül annak funkciójától vagy méretétől.

Játssz a színekkel!

Néhány éve azonban épp ellenkező divat hódít. Nem csupán helyiségenként választhatunk eltérő színeket, akár egy adott szobán belül is festhetjük a falainkat több színre, akár harmonikusan vagy épp kontrasztosan. Míg az előbbi kifinomult hatást kölcsönöz, addig az utóbbi megoldás fiatalos, mozgalmas végeredményt ad.

Bárhogy is döntesz felújításkor, fontos, hogy ne kezeld a falakat különálló részként. Teremts összhangot a lakásban található bútorokkal és ügyelj rá, hogy minden döntésed az összkép egységét erősítse. Játssz a színekkel, az alapanyagokkal, de mindig tartsd szem előtt a közös nevezőt, amely igazi otthonná varázsolja a lakást. Sok sikert kívánunk! 🙂