• de

Hogyan válassz festett bútorfrontot?

Néhány éve a bútorpiacon a fóliázott frontok igen nagy népszerűségnek örvendtek. Ahogyan a tömörfa-bútor trendet a fóliázott követte, úgy nyert teret magának az utóbbi években a festés. Lássuk, milyen lehetőségek vannak manapság, ha egyedi bútort szeretnénk!

Ahogyan sok más lakberendezési tárgy esetében, úgy a bútoroknál, pontosabban a bútorlapok felületét tekintve is különféle trendek vannak jelen. Bár így mindenki könnyen megtalálhatja a neki leginkább tetsző stílust, az utóbbi időszakban mégis észrevehetően kiemelkednek a sorból a festett bútorok. Ha festett bútorokról beszélünk, sokaknak azonnal az otthoni, úgynevezett csináld magad, vagy más néven DIY megoldások jutnak az eszükbe, azonban választhatunk ennél jóval egyszerűbb, mégis professzionálisabb megoldásokat. 

Kísérletezz bátran festett bútorfrontokkal! – Magasfény
Kísérletezz bátran festett bútorfrontokkal! – Selyemfény
Kísérletezz bátran festett bútorfrontokkal! – (Szuper)matt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy meghozhasd a számodra megfelelő döntést a bútoraid kapcsán, korábbi cikkeinkben már alaposan körbejártuk a különféle alapanyagokat, a tömörfától egészen az MDF-ig. A bútorok  sokszínűsége és minősége azonban nem csupán az alapanyagtól, annak bevonatától is függ. A sokszínűséget pedig akár szó szerint is érthetjük, hiszen a festett bútorok megjelenésével a színekben rejlő lehetőségeknek is csak képzeletünk szab határt.

A festett frontokat illetően ma már nem csupán az alapszínekben gondolkodhatunk. A RAL vagy NCS színkártyák alapján akár 2000 különböző színből találhatjuk meg a nekünk leginkább tetszőt. Ráadásul a színek kiválasztásán túl is alakíthatjuk bútoraink kinézetét, hiszen a különféle felületi kezelésekkel még izgalmasabb összhatást érhetünk el.

Lássuk, milyen felületekben gondolkozhatunk festett bútorok esetében!

Festett frontot mindenkinek?

Mielőtt bemutatnánk a lehetőségeket, érdemes átgondolni, milyen esetben lehet ideális választás a festett bútorlap. Foglaljuk össze a festett frontok tulajdonságait és előnyeit, hogy tisztába kerüljünk az alapokkal!

  • Számtalan variációban elkészíthető, a minimalista egyszerűtől a legmerészebb marás variánsokig.
  • Nem csak a felület, de a szín is szabadon választható, igazán egyedi színekben is gondolkodhatunk.
  • A festésnek köszönhetően a bútorfront kezelhetősége könnyű, legyen szó akár sérülések eltüntetéséről, akár a tisztításáról.
  • Évek múltán a minőségi bútorlap újrafesthető, nem feltétlenül szükséges a cseréje. Ezzel nem csak könnyedén, de költséghatékonyan és környezetbarátabb módon tudunk új külsőt kölcsönözni a bútoroknak.
Izgalmas színvilágú bútorfrontokkal egyedi hatást érhetünk el.

 

Mi a helyzet a kiadásokkal?

Amit érdemes tudnod, hogy egy újrafestés minden bizonnyal kedvezőbb árfekvésű egy új bútor vásárlásánál, ugyanakkor az így készíttetett bútor bekerülési költsége magasnak számít.

Fontos tehát, hogy viszonylag magasabb költséget jelentenek a festett bútorlapok, azonban nem véletlenül. A minőség, a variálhatóság és az egyediség mind olyan tényezők, amelyek hosszú távon megérik a befektetést. Ráadásul a színeken túl további felületi megjelenésekkel is biztosíthatjuk az egyedi megjelenést.

Magasfényű bútorok

Nincs olyan ember, aki az utóbbi években úgy újította volna fel otthonát, hogy nem találkozott magasfényű bútorokkal a válogatás közben.

Az 1960-as években rendkívüli népszerűségnek örvendtek a különféle, úgynevezett lakköntött bútorok, amelyek az igazán fényesre lakkozott felületükről voltak híresek. Szinte minden bútor ilyen fényben pompázott, ezért nehezen lehetett olyan háztartást találni, ahol nem volt fellelhető legalább egy-egy ilyen bútordarab.

A technika ugyan változott, és a választék is szélesebb, mégsem lehet szó nélkül elmenni a jelenség mellett, ami azt mutatja, hogy ismét közkedveltek lettek az igazán fényes bútorfelületek. Az új bevonat a régi poliészterlakknál sokkal korszerűbb, tartósabb és igényesebb kivitelű, a finishe mégis hasonló a ‘60-as évekbeli trendhez.

A magasfényű frontok leginkább modern, letisztult bútorok esetében jellemzőek manapság, hiszen ez önmagában is feltűnő megjelenést biztosít. Különösen népszerűek a magasfényű bútorok fehér színben, ami a minimál stílusban készült konyhák alapelemévé vált.

A magasfény eleganciát és tisztaságot kölcsönöz otthonunknak, ugyanakkor meg is követeli a rendszeres karbantartást. A bútoraink ápolásáról, tisztántartásáról korábban is írtunk már, de fontos hangsúlyozni, hogy a magasfényű felületek rendszeres és alapos odafigyelést igényelnek, hiszen már néhány ujjlenyomat is jelentősen ronthat az összképen.

A védőréteg ezeknél a frontoknál nagy kopásállóságú színtelen lakk, ami megfelelő védelmet biztosít a bútorainknak, így a felület tisztán tartásán túl komolyabb ápolást nem igényelnek.

Bár lehetőség lenne ezen bútorlapok utólagos újraszínezésére, mégsem javasolt, hiszen a magasfény elkészítése nagyon komoly szakmai feladat, amit jellemzően gépek végeznek a legszebb végeredmény érdekében. Az újrafényezés ennél könnyebb feladat, viszont strapabírósága miatt évekig nincs gondunk erre sem.

A magasfényű, lakkozott bútorfrontok modern és makulátlan összhatást keltenek.

 

Selyemfényű felületek

A magasfényű festéstől nem pusztán megjelenésében, hanem a benne rejlő lehetőségekben is eltér ez a technika. Míg a magasfényű frontok esetében nem igazán jellemző a mintázás, addig a selyemfénnyel bevont bútorlapoknál különféle marásmintákkal is díszíthetjük a felületet. Az ilyen típusú festés végén nincs magasfényű lakk és polír, a 20-30 glossos festés adja meg a végső kinézetet.

Matt vagy szupermatt frontok

A fentiektől jelentősen eltérő hatást biztosít a matt festés. A selyemfénytől annyiban tér el a kivitelezése, hogy a végső, plusz lakk réteg mindössze 5 gloss értékű, ami matt kinézetet eredményez. 

Fontos szem előtt tartani, hogy a matt réteg módosít kissé az eredetileg kiválasztott színen, így nem biztos, hogy a bútor végül pontosan a papíron kiválasztott árnyalatot adja vissza végeredményben.

Mivel a magasfényű bútorlapok esetében is szót ejtettünk róla, fontosnak tartjuk elmondani, hogy a selyemfényű felületen is könnyen gyűlnek és látványosak az ujjlenyomatok, ezért annak tisztán tartására talán még nagyobb gondot érdemes fordítani. A matt festett felületek a tapasztalatok alapján jobban ellenállnak az ujjlenyomatnak, viszont nehezebb tisztítani szennyeződés esetén.

Látható tehát, hogy manapság már könnyű dolgunk van, ha egyedi bútorokkal szeretnénk otthonunkat kialakítani. Nem csak a színekben, a mintákban, de a felület fényezésében is válogathatunk, ami által könnyedén kialakítható a nekünk leginkább tetsző összhatás. Sőt! Az igazán bátrak akár ötvözhetik is a fenti technikákat, és a különféle színeket, így elérve a valóban kivételes végeredményt.

Egy szín 3 fényesség (magasfény, selyemfény, matt). Melyik a Te stílusod?

Keress fel minket bátran, hogy egyedi elképzeléseidhez megtaláljuk a legizgalmasabb egyedi megoldásokat!
Fényképekért köszönet: Fakukacok és NN-Baum Móricz Norbert.