• de

Kis hely, nagy ötletek – avagy így alakítsd ki otthonod speciális helyiségeit

Sokan úgy érzik, hogy amit nem lát idegen szem, az nem igényli ugyanazt a figyelmet, mint otthonuk többi helyisége. Így marad sokszor átgondolatlan, strukturálatlan és gyakran rendetlen a kamra, a padlás, a garázs és az egyéb “kiszolgáló” funkcióval bíró helyiségek. Elmondjuk miért érdemes odafigyelni ezekre is, és hogyan rendezheted be praktikusan.

Sok helyiségre igaz, de a fent említettekre talán még inkább, hogy csak a rendszerezést követő néhány napban van látható rend. A rendet megtartani nem egyszerű feladat, mégis nagyban megkönnyíthetjük a dolgot, ha a helyiséget megfelelően rendezzük be és jól átgondolt rendszer szerint alakítjuk ki. A berendezés során az első (vagy mondhatni nulladik) lépés mindig a igényeink átgondolása és a lehetőségeink felmérése. Lássuk, hogyan érdemes kialakítani otthonunk mellőzött helyiségeit.

A mindent elnyelő kamra

A legtöbb kis helyiséghez hasonlóan a kamra esetében is fontos az egységes rendszer kialakítása. A nagyobb alapterülettel bíró szobáknál is előfordul, de a kicsi helyeken még hamarabb eluralkodik a káosz, ha nem találunk dolgainknak megfelelő helyet már az elején. Ráadásul a kis méretének köszönhetően könnyedén rendetlen hatást keltenek a különböző színű és méretű élelmiszerek is, ezért különösen fontos a jól átgondolt rendszer kialakítása.

Első lépésként érdemes egy strapabíró polcrendszert kialakítani. Olcsóbban megúszhatjuk a berendezést, ha műanyag vagy egyéb, gyengébb minőségű anyagból készült polcokat választunk, azonban érdemes szem előtt tartani a helyiség funkcióját.

A kamrában sok mindent tárolunk: nagyszüleink lekvárjait, nagy kiszerelésű tésztákat, a nyáron eltett befőtteket… A sort hosszan folytathatnánk, de a közös tulajdonság szembeötlő: ezek zömében súlyos termékek.

A spájz esetében is igaz a mondás: rend a lelke mindennek.

Ezért is fontos, hogy tartós, minőségi, lehetőleg fa alapanyagból készítsük el a polcainkat, így biztosan nem ér majd minket bosszúság. Ráadásul a kamra speciális adottságaihoz is igazíthatjuk az egyedileg készített bútorainkat, így nincs az a mélység, szélesség vagy magasság, amit ne tudnánk megfelelően kihasználni.

Egy szép fa bútor önmagában is szemet gyönyörködtető, de tovább fokozhatjuk a hatást, ha egységes tárolókat vásárolunk, és azokban helyezzük el tartalék élelmiszereinket. A gyári csomagolás nem mindig biztonságos (például nem véd jól a bogarakkal szemben), ráadásul sok különféle színben pompázik. Az egységes színvilág és a hasonló stílusú tárolók nem csak könnyen átlátható, de szép végeredménnyel is kecsegtetnek.

Tipp: A tárolók felcímkézése során használjunk nyomtatott papírokat. Bármilyen betűtípust is válasszunk, biztosan szebb lesz az összhatás a kézzel írt betűkkel szemben.

Garázs, a “mostohagyerek”

A kamrához hasonlóan a garázs is sok mindent elnyel. Többnyire itt kapnak helyet az alábbiak:

  • Kertben használatos tárgyak, szerszámok.
  • Barkácseszközök, ami minden családi ház esszenciális tartozéka. Ráadásul az évek előrehaladtával egyre több lesz belőlük.
  • Kerékpárok és egyéb sporteszközök a hozzájuk tartozó védőfelszereléssel együtt.
  • És természetesen az autó is, annak minden kellékével (téli- vagy nyári gumik, tisztító folyadékok, különféle rongyok, stb.).

A listából látható, hogy könnyen kialakulhat a rendetlenség ebben a helyiségben is, hiszen több funkciót kell betöltenie. Ráadásul előszeretettel rejtjük ide a már nem használt bútorainkat, ruháinkat is, így végképp fontos egy jó rendszer kialakítása a használhatóság érdekében.

Ha rend van a garázsban, mindig tudni fogjuk, mit, hol keressünk. 

A berendezés alapja itt is egy jó minőségű polcrendszer, amely különféle mélységű helyet biztosít a pakoláshoz. Apró tárgyainkat dobozokba rejthetjük, a nagyobbakat pedig gondosan becsomagolva érdemes tárolni a hosszabb élettartam érdekében.

Ne feledjük, hogy a garázs eredeti funkciója az autó tárolása, ezért minden további berendezést ehhez kell igazítani.

Tetőtér és pince

Aki nem a garázsba zsúfolja tárgyait, az többnyire padlással vagy pincével rendelkezik, amit ilyen célra (is) használ.

Ezek a helyiségek aztán tényleg könnyen elnyelnek bármit. Óvatosnak kell azonban lennünk, hiszen a tapasztalat azt mutatja, ha nem rendezzük be megfelelően és nem álmodunk meg egy jó tárolási rendszert, az ide kerülő holmik örökre itt is maradnak.

Talán mindannyian fel tudunk idézni egy-egy olyan filmjelenetet, amelyben a ház tulajdonosok a tetőtérre félve mennek fel – nem tudják már, és talán bele se mernek gondolni, mit találnak ott.

Ezt elkerülendő érdemes itt is jól átlátható rendszert kialakítani. A rendszerünket segíthetik különféle polcok, komódok vagy akár szekrények is. Ráadásul az itt használt bútorok esetében kevésbé fontos az esztétikum, így akár korábbi bútorainkkal is berendezhetjük ezt a helyiséget.

A tetőtérben, padláson és a pincében is fontos, hogy átlássuk a dolgainkat.

 

A cél az átláthatóság, valamint a könnyű takarítás, ezért érdemes minden tárolót felcímkézni és akár tételes listát is vezethetünk az itt elhelyezett tárgyakról. A tisztaság megtartását pedig azzal könnyíthetjük meg, ha zárt tárolókat, ajtós szekrényeket vagy különféle komódokat használunk. Ha bizonyos tárgyakat nincs lehetőségünk elzárni, mindenképp használjunk fóliát vagy zacskót, ezzel óvjuk őket a szennyeződéstől és a portól.

Otthonunkban könnyebb megtartani a rendet és a tisztaságot, ha olyan helyiségek is a segítségünkre vannak mint egy pince vagy kamra. A heti takarítás és rendrakás általában nem terjed ki ezekre a helyiségekre, mégis érdemes már a kialakítás során nagy figyelmet szentelnünk nekik, hiszen a mindennapi életünket könnyíti meg, ráadásul segít, hogy a valós életterünk mindig rendezett és tiszta maradjon.