• de

Tegyük magasra a lécet – Beszéljünk a felső szekrényekről!

Sokan szenvedünk helyhiányban otthonunk kialakítása során, és különösen igaz ez a konyhára. Miért van szükség praktikus konyhabútorra? Mert egy okos kialakítású darab a legtöbbet hozza ki a helyiségből. Lássuk, hogyan érdemes kihasználni a konyhánkban rendelkezésünkre álló helyet!

Bármekkora legyen is az otthonod, a konyha központi szerepet tölt be. Ez az otthonunk lelke, ahol nem csak főzünk és mosogatunk, hanem amely közösségi térként is funkcionál. Ráadásul számos eszköz tárolására, elrejtésére kell helyet találnunk itt. A feladat nem egyszerű, azonban a jól átgondolt tervezés és kivitelezés segít, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle.

A tervezés

Ahogyan a többi helyiség kialakítása során, úgy a konyhánál is az első, egyben a legfontosabb lépés a tervezés.

A tervezés során sokan azonnal a színeket és a berendezést kezdik átgondolni, pedig van ennél jóval fontosabb pont. Például a hely felmérése, majd annak megfelelő kialakítása, az ideális konyhaszekrény típusok kiválasztása.

Felső, zárt szekrénysor vagy nyitott polcrendszer? Te melyikre voksolsz?

Az utóbbi években óriási népszerűségnek örvendenek a nyitott terek, és ennek megfelelően a helyiségek berendezése is egyre nyitottabbá vált. A konyha kialakítása során sokan csak alsó szekrényben gondolkodtak, a felső részt pedig inkább polcokkal rendezték be, vagy teljesen üresen hagyták azt.

Felül semmi?

A konyhai felső szekrény teljes elhagyása, és a nyitott polcok használata rendkívül megosztó kérdés. Kétségtelenül mutatós megoldás lehet ez, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak hátrányait sem:

  • A polcok könnyen porosodnak, ráadásul a konyhai por eltávolítása még több nehézséget okoz, hiszen az ott keletkező zsírral keveredve jóval ragaszkodóbbá válik.
  • Ahhoz, hogy esztétikus látványt nyújtson, a polcokon nem érdemes túl sok mindent tárolni. Szellősen, a legszebb tárgyainkat itt elhelyezve mutat a legjobban, viszont így inkább csak a szemünket gyönyörködteti, tárolási funkcióval kevésbé bír.
  • Folyamatos rendet és annak megtartását igényli. Mivel nem rejtjük ajtó mögé, és állandóan szem előtt van, ezért nagyon fontos a jó rendszer kialakítása és ennek megtartása, a kupis hatás elkerülése érdekében.
  • Valamint helykihasználás tekintetében sem ideális választás annak elrendezési lehetőségei miatt. Ha ugyanis polcokat tervezünk konyhánkba, nem csupán az azon elhelyezett tárgyaink tárolásánál, de már a polcok felfúrásánál is szellős hatás elérésére érdemes törekedni.

Mi lehet akkor a jó megoldás akkor, ha (konyhánk méretétől függetlenül) a legtöbbet szeretnénk kihozni a rendelkezésünkre álló térből, mégsem szeretnénk nagy bútorokkal zsúfolni a konyhát?

Szerintünk a felnyíló konyhaszekrény mindenki számára ideális opció lehet, el is mondjuk, miért.

A felnyíló konyhaszekrények

Ha végül zárt felső szekrényekre esik a választásunk, két lehetőség áll előttünk: oldalra- vagy felfelé nyíló ajtóval szerelt szekrények közül választhatunk. Bármelyiket is válasszuk, elfelejthetjük a nyitott polcokra jellemző hátrányokat.

Míg az oldalra nyíló szekrényajtó nagyobb helyigénnyel bír, addig a felnyíló ajtósak akár egészen kis helyen is jól alkalmazhatóak. Igaz ez az ajtó nyílásának helyigényére, valamint a szekrény méreteire egyaránt.

Hogyan válaszd ki a megfelelő szekrényméretet? Az ajtóknak ebben döntő szerep jut.

Magasságát tekintve az alábbi verziók a legnépszerűbbek:

A nyíló ajtó esetében:

  • 60 cm
  • 72 cm
  • 93 cm

A felnyíló ajtó esetében:

  • 30 vagy 2×30 cm
  • 33 vagy 2×33 cm
  • 36 vagy 2×36 cm

Jól látható tehát, hogy a felnyíló konyhaszekrények használatához jóval kevesebb helyre van szükségünk, így olyan elrendezésben is használhatjuk ezeket, ahova különben legfeljebb csak polcot tudnánk felszerelni.

A felnyíló ajtók a teljes konyhában jól használhatóak, akár egymás fölé is helyezhetőek.

Kis helyigényének köszönhetően egy-egy ilyen darab a tűzhely feletti falon is kényelmesen használható, nem okoz gondot főzés közben. Sőt, akár a hűtő feletti részre is kerülhet, hogy okosan kihasználjuk az itt megmaradt részt.

A Blum felnyíló vasalatainak köszönhetően a szekrények ajtaja is többféle módon nyílhat, mellyel még tovább takarékoskodhatunk a hellyel. A hagyományosan felfelé nyíló ajtó mellett harmonikaszerűen vagy szekrényünkkel párhuzamosan nyíló ajtót is választhatunk, ami a legkisebb konyhákban is könnyedén használható. De más gyártó cégek vasalatait is értékesítjük.

Bármekkora konyhánk is legyen, fontos az átgondolt kialakítás, amiben hatalmas segítségünkre lehetnek a többféle módon nyíló ajtókban rejlő lehetőségek. Ha a választásban segítségre volna szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!