• de

Tudatosság a faiparban – Így támogatjuk mi a környezetet

Az elmúlt évtizedekben globálisan egyre nő az emberiség fogyasztása. Mindez hatalmas felelősséget rejt magában, hiszen a fogyasztás megnövekedésével rendkívüli mértékben terhelhetjük a környezetünket. Ezért fontos, hogy életünkben a lehető legtudatosabbak legyünk valamennyi területen, így a munkánk során is.

A környezettudatosság manapság szerencsére már nem csupán divatból emlegetett, hanem valódi elhatározás. Egyre többen tekintik fontosnak a környezet védelmét és évről évre növekszik azok száma is, akik érzik az ebben rejlő felelősségüket. Már Magyarországon is jelentős azon háztartások száma, ahol szelektíven gyűjtik a hulladékot, ahol minimalizálják a műanyag zacskók és csomagolások használatát, ahol odafigyelnek arra, hogy minél kevesebb ételt pazaroljanak.

Nem könnyű odafigyelve élni és a környezet védelmét előbbre sorolni a saját kényelmünknél, ugyanakkor a fenntartható fejlődést tekintve mindez alapvető fontosságú. Ma már nem lehet megkerülni a témát: nem csupán a háztartások, hanem mind több és több cég fedezi fel a környezettudatosság, a fenntarthatóság kérdésének fontosságát. 

Így vagyunk ezzel mi is.

Szeretjük és tiszteljük a természetet, ezért minden tőlünk telhetőt meg is teszünk érte fából készült bútorainkkal. Rendkívül fontos számunkra, hogy felelősséget vállaljunk ne csak a jelenért, hanem a Föld jövőjéért is, ezért számos intézkedést vezettünk be több mint 30 éves fennállásunk óta. Olvass tovább és ismerd meg környezettudatos alapelveinket!

A fahulladékot nem szemétként tartjuk számon

Fűrészpor a silóból, konténerbe, majd az újrahasznosítás helyére kerül, a leselejtezett bútorok, a szabászati hulladék szintén konténerben kerül gyűjtésre, majd elszállításra

A faforgács, a fűrészpor számunkra nem eldobandó szemét, hanem hasznosítható hulladék. De ennél még “nagyobban” is gondolkodunk: úgy véljük, hogy a lamináltlap és egyéb szabászati hulladék is hasznos, még akkor is, ha az éppen készülő bútorhoz nekünk már nincs szükségünk rá. Ezeket a maradványokat ezért átadjuk olyan cégeknek, akik megfelelően tudják hasznosítani azokat.

És hogy mire lehet hasznosítani ezeket az elsőre haszontalannak tűnő maradékokat? Nos, például a Falco cég akár új bútorok gyártására is beveti a mi hulladékunkat, de faforgácsot adunk le például brikettálásra, vagy akár fűrészport, amelyből megfelelő munkával akár egész forgácslapok készülhetnek; például MDF, ami a bútorgyártás elmaradhatatlan alapanyaga cégünknél is.

Tiszteljük a természetet – a fa hulladékot igyekszünk újrahasznosítani.

Az irodai hulladék is fontos számunkra

A 21. században számos eszközzel tudjuk csökkenteni irodai papír-felhasználásunkat. Mi nem csupán arra figyelünk, hogy cégünkben minimalizáljuk a papírfelhasználást, de az elhasznált darabokat is igyekszünk megfelelően újrahasznosítani. A megmaradt vagy már nem használható papírokat (legyen szó irodai papírról vagy csomagolóanyagról) leadjuk a megfelelő helyen, ahol az az adatvédelem figyelembevételével kerül újrahasznosításra vagy megsemmisítésre.

Az irodai papírt, a csomagolóanyagot, az elektronikai hulladékot és a fémet (típusok szerint) szintén külön gyűjtjük, majd adjuk le a megfelelő helyre megsemmisítésre, újrahasznosításra

Tipikus irodai hulladéknak számítanak továbbá a különféle, akár már nem üzemelő elektronikai eszközök is. Kifejezetten ügyelünk rá, hogy ezeket se közvetlenül a szemétbe dobjuk vagy lomtalanítás során szabaduljunk meg tőlük. Ugyanígy járunk el a műanyaggal is, melyet a közvetlen szomszédságunkban működő műanyag-feldolgozónak adunk át felhasználásra.

Műanyag tömörítése alapanyag polimer (PVC, PET stb. szerint), bizonyos mennyiség összegyűjtése után targoncával átszállítjuk a szomszédos üzembe

Veszélyes anyagok biztonságosan

Oldószerek, lakkok, pácok, olajok megsemmisítésre várnak a hordókban, mint azok tároló edényei is, melyek szintén elkülönítve várják az elszállítást

A veszélyes anyagok tárolása és a feleslegtől való megszabadulás módja szintén kiemelt fontossággal bír a környezet számára, így számunkra is elsődleges, hogy szabályszerűen járjunk el. Soha nem öntünk például veszélyes anyagokat csatornába. A különféle olajokat, lakkokat, festékeket és oldószereket  olyan cégekhez juttatjuk el, akik a veszélyes hulladék megsemmisítésére specializálódtak. Bár ez a szolgáltatás nem ingyenes, hiszünk benne, hogy az ár így is jóval kedvezőbb, mint amit a környezetszennyezéssel fizetnénk meg – a jövőben, globálisan.

A festékek, oldószerek, lakkok nem a csatornába valók! Első a környezettudatosság!

Mit teszünk még?

A Föld védelmére számos különféle módon ügyelünk tehát. Azt gondoljuk, hogy a jövő generációi számára csak akkor tudunk élhető bolygót hagyni magunk után, ha a jelenben odafigyelve cselekszünk. Van itt azonban még valami, amit a megfelelő hulladékkezelésen felül szintén szem előtt tartunk.

Cégünk nyitva tartja szemét, ezért minden évben igyekszik lehetőségeihez mérten segíteni ott és annak, akinek tényleg szüksége van rá. 

A társadalmi felelősségvállalás értelmében figyelembe vesszük a társadalom érdekeit, mégpedig azáltal, hogy tekintettel vagyunk üzletfeleinkre, beszállítóinkra, alkalmazottainkra, de ugyanígy a környezetre is. Úgy gondoljuk, hogy az ezekre a tényezőkre kifejtett hatásunk odafigyelést és aktív cselekvést igényel. Éppen ezért úgy határoztunk, ahol lehet, ott aktívan segítséget nyújtunk. Nem csak a természeti, társadalmi környezetünkre is odafigyelünk. Az utóbbi években ennek megfelelően évente egy-két iskola, óvoda, illetve család támogatásával segítettünk, amit a jövőben is folytatni kívánunk.

Az utóbbi évek jótékonykodásairól néhány fénykép az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

Társadalmi felelősségvállalás a Csercsics Faipari Kft.-nél

Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen minden évben gyarapodik a jelentkezők száma, de igyekszünk ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá. Célunk, hogy továbbra is tudatosan legyünk jelen a mostban; a jövő érdekében továbbra is tiszteljük és támogassuk a környezetet minden eszközzel, amit csak képesek vagyunk bevetni a környezettudatosság érdekében.

u.i.: A képekért elnézést kérünk, de valamilyen szinten mégis csak szemétről van szó, melyek tárolására nem fordítunk különösebb figyelmet, így azokról szép fényképeket sem lehet készíteni.