• de

2022 trend színei – avagy így alakítsd ki divatos otthonodat!

A színek hangulatokat és érzéseket keltenek és közvetítenek. A mindennapi életünk fontos részei, bármilyen területről is legyen szó. Otthonunk színei pedig kiemelt fontossággal bírnak, hiszen igazán nem mindegy, hogyan érezzük magunkat benne. Feltöltődünk, nyugalomra lelünk, esetleg folyamatosan ingerültté válunk – ezeket és még számos további érzelmet válthatnak ki otthonunk színei. Körültekintően kell tehát megválasztanunk ezeket. Cikkünkben ebben segítünk, bemutatva a 2022-es trendeket is!

Otthonunk megfelelő légkörének megteremtése kulcskérdés. Mindannyian szeretnénk, ha pozitív energiákkal töltődnénk fel lakásunkban, és ténylegesen megpihenhetnénk itt egy fárasztó nap végén. Ehhez az egyik fontos lépés a megfelelő színek kiválasztása és használata, amelyek nem csak a hangulatunkra lesznek hatással, de meghatározó részei lesznek az enteriőrnek is. “Lakásunk egy üres vászon”- tartják az enteriőr tervezők, és ezzel mi is egyet tudunk érteni. A jól kiválasztott, minőségi és praktikus bútorok mellett mi minden esetben javasoljuk a színek megfontolt kiválasztását is.

Ugyan mindenkinek megvannak a kedvenc színei, vagyis azok a színek, amik között jól érzi magát, mégis érdemes figyelembe venni az aktuális év trend színeit is. Nem véletlenül kerülnek be ugyanis a különböző színek az év kedvencei közé, valamint kiváló inspirációként szolgálhatnak, ha felújításon törjük a fejünket.

2022-ben (a legtöbb évhez hasonlóan) számos különféle szín került fel a divatosnak számító színek listájára. Ezek közül a természethez közeli színeket szeretnénk bemutatni cikkünkben, hiszen faipari vállalatként ezek állnak igazán közel hozzánk! Ráadásul hisszük, hogy a természet inspirálta színek valóban jó érzéseket keltenek mindannyiunkban.

Lássuk, melyek ezek!

1. School House White

Listánk élén egy kakukktojás áll: a fehér. A fehér igazi jolly joker otthonunk kialakításánál, azonban nem mindegy, milyen árnyalatot választunk. Az iskolai falakra emlékeztető, más néven – és ez ne riasszon el senkit –  piszkosfehér árnyalat nem csak semlegessége miatt népszerű. Jól kombinálhatósága mellett egyszerűsége teszi igazán szerethetővé, ráadásul ez az árnyalat gyakran jelen van otthonunk különböző részein is.

A fehérnek ez az árnyalata lágy, hívogatóan otthonos benyomást kelt.

Forrás: Pinterest, Kerry Lockwood – In Detail 

Pszichológiáját tekintve is jó választásnak bizonyul, a fehér szín ugyanis nyugalmat, tisztaságot, frissességet sugároz. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy még az egészen kis helyiségekben is jó választásnak bizonyul, szinte “kinyitja” a teret.

2. October Mist

A naturális vonalon áll be a sorba az ún. “october mist”, amely egy finom, halvány pasztell árnyalat. Ez a halvány zsályazöld szintén kiváló alapszínnek számít. Jól kombinálható akár élénkebb színekkel is, de a lakásban megtalálható egyéb természetes elemeket is kiválóan kiemeli. Gyönyörűen mutatnak mellette a zöld növények, de a fa bútorokkal is jó elegyet alkot.

A zöld árnyalat igézően szép fabútorokkal és növényekkel egy térben.

Forrás: Pinterest, The Nord Room

A pozitivitást tükrözi, illetve hasonlóan a zöld egyéb árnyalataihoz, barátságos hangulatot áraszt. Nyugtató hatása miatt nagyon jól használható hálószobába, de akár a fürdő festett falfelületein is jól mutat.

3. Stone Blue

Ezt a színt is a természet inspirálta, mégis egy (az előzőekhez képest) meghatározóbb árnyalatról beszélünk. Ez a természetes kék szín valóban elhozza a nyár hangulatát! A szürkéskék árnyalat a nyaralások során látható sziklákat idézik, amelyek csodás látványt nyújtanak a tenger kékjével összhangban.

A kék ezen árnyalat megnyugtatja, csillapítja a fáradt elmét.

Forrás: Pinterest, Apartment34.com

A kék ráadásul az enteriőr tervezés egyik legfontosabb színe – nem véletlenül. A kék szín nyugalmat, békét áraszt, népszerű választás emiatt a hálószobába. Hűvössége elcsendesíti az elmét, amire mindannyiunknak szüksége van a pihentető alváshoz. A stone blue egyébként egy érdekes árnyalat: egyszerre hideg és meleg, így még bátrabban alkalmazhatjuk otthonunkban, akár bútorok színeként is.

4. Bright Sky Blue

Ha pedig a nyarat idézzük, nem maradhat ki a másik népszerű kék árnyalat sem: a ragyogó kék eget idéző szín. Nincs olyan ember, akit ne üdítene fel a napsütötte égbolt és ennek árnyalatai. Otthonunkba beemelve ezt a színt, az év bármely napján élvezhetjük a vidámságot.

Az eget idéző kék árnyalat üdítően fest fabútorokkal övezve.

Forrás: Pinterest, Homes and Gardens.com

5. Babouche

A legvégén pedig nem hagyhatjuk ki a felsorolásból azt, ami igazán nyári: a napsárgát. Égkékkel vegyítve igazán vibráló és élénk hatást kapunk, de óvatosan és megfontoltan alkalmazva elképesztő magasságokba emelheti otthonunk fényét.

A napsárga minden helyiségbe csempész egy kis vidámságot!

Forrás: Pinterest, Interiors by Color.com

A sárga melegséget és vidámságot hoz otthonunkba, még akkor is, ha csak egy-egy kiegészítővel visszük be a színt otthonunkba. A túl nagy felületen alkalmazását mindenképpen kerülni érdemes a túlzottan erőteljes hatás elkerülése érdekében.

Összességében tehát elmondható, hogy a természet színeit alkalmazva az enteriőr kialakításánál nem csak különleges hatást érhetünk el, de gondoskodhatunk általa nyugodt és jó közérzetünkről is. Ha elég bátor vagy, és bútoraidnál is a fentebbi színek valamelyikében gondolkodsz, keress minket bizalommal!