• de

A harmonikus otthon 5 alapszabálya

Kövessünk bármilyen lakberendezési trendet, a cél legtöbb esetben ugyanaz: egy igazán harmonikus otthon kialakítása. Számos módon tehetünk a vágyott harmóniáért, van azonban néhány alapszabály, amelyekre minden esetben érdemes ügyelnünk. Lássuk, melyek ezek!

Mindenki vágyik rá, hogy otthona harmonikus legyen, hiszen a nap végén így édes a pihenés, a feltöltődés. Különféle eszközökkel dolgozhatunk ezért a célért, de kétségtelen, hogy a kulcs otthonunk berendezésében, kialakításában rejlik.

Az emberek és otthonaik közti párhuzam fontosabb, mint elsőre gondolnánk. Bár sokan úgy vélik, uralják a káoszt, mégis, a legtöbben egy rendezett otthonban érezzük rendezettnek magunkat. A kölcsönhatás nem kérdés, hiszen ha a lakás rendben van, mi is jobban érezzük magunkat – ahogyan fordítva is igaz. Amennyiben jól vagyunk, minden rendben velünk, sokkal szívesebben foglalkozunk az otthonunkkal, szépítgetjük, rendezgetjük azt.

Íme 5 tipp, hogy a te otthonod is harmonikussá váljon, ami ezáltal még a nehezebb napokon is megnyugvást jelenthet számodra.

1. A kevesebb néha több – 3 szín, letisztultság

Az északi országok lakberendezési stílusainak térhódításával vált népszerűvé otthonainkban is az az általános igazság, miszerint a kevesebb néha több. A svéd lagom például – ami azt jelenti, hogy se nem túl sok, se nem túl kevés, azaz épp elég – remekül leírja az elvet, amelyre otthonaink harmóniájáért törekedni érdemes.

Az egyszerűség nagyszerűsége gyönyörködtet.

 

Míg korábban generációról generációra öröklődött a felhalmozás és őrizgetés szokása, ami a lakberendezésünket is meghatározta, ma már egyre többen törekednek a letisztultságra. Ki ne hallotta volna már valamelyik családtagjától, hogy “nem dobom ki, jó lesz az még valamire”? Ugyanakkor a fiatalabb generációk már megtapasztalhatták azt is, hogy legtöbbször ezek a tárgyak végül nem kerülnek újra felhasználásra, így bátrabban szelektálnak, és otthonuk kialakításában is előszeretettel törekednek a letisztultságra.

A tárgyakon túl a harmonikus otthon megteremtéséért felelnek a színek is. Ahogyan mára a karácsonyfák díszítése is legfeljebb 2-3 színben pompázik, úgy csökkent az otthonokban használt színek mennyisége is.

A letisztultság érzetének megteremtéséhez érdemes alkalmaznunk a 60-30-10 szabályt, ami a színek alkalmazását illeti. E szerint 60%-ban egy semleges szín domináljon otthonaink helyiségeiben, amit 30%-ban egy nekünk igazán tetsző, számunkra kedves színnel egészíthetünk ki. A maradék 10%-ban pedig akár szabadjára is engedhetjük a fantáziánkat, és egy-egy élénk színű tárggyal vihetjük bele személyiségünket otthonunkba.

2. A megfelelő bútorok megválasztása – Térhez választott bútorok

Aki sokat költözött élete során, már biztosan megtapasztalta, hogy még a legáltalánosabb bútor sem illik feltétlenül mindenhova. Ha megtehetjük, érdemes mindig az adott térbe választani a bútorokat, annak adottságaihoz illően berendezni azt.

Előfordulhat persze, hogy mindenképpen helyet szeretnénk találni egy-egy számunkra kedves vagy időtálló bútordarabnak, mégis fontos, hogy megfelelően illesszük be azt a térbe.

Fabútorokkal könnyen gondoskodhatunk a harmonikus, természetes légkörről. 

 

Ha például örököltünk egy tömörfa dohányzóasztalt, amit örömmel használnánk, érdemes úgy berendezni a teret, hogy a meglévő bútordarabhoz és a helyiség méreteihez, adottságaihoz egyaránt passzoljon a számunkra fontos berendezési tárgy. Harmónia akkor tud kialakulni, ha a bútoraink nem csupán egymással, de a lakásunkkal is egységet alkotnak.

3. Fények, fények és fények

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fényeknek mennyire jelentős szerepük van otthonunkban. Már a terek berendezése előtt alaposan szemügyre kell vennünk a lakás fényviszonyait, hiszen a kialakítás során fontos szempontként érdemes tekintenünk rá.

Ha olyan szerencsés adottságokkal bíró lakást választottunk magunknak, ahol az ablakokon jelentős mennyiségű fény áramlik be, éljünk vele! Ne álljuk útját a természetes fénynek, sőt, amennyire lehet, támogassuk, hogy beragyoghassa otthonunkat.

Érdemes elhúzható függönyökben gondolkodni, amivel könnyedén szabályozhatjuk a lakásba jutó fény mennyiségét. Egy-egy jól elhelyezett nagy méretű tükörrel ráadásul tovább irányíthatjuk a fény útját, ami így teljes megvilágítást tud biztosítani az adott  helyiségekben.

Amennyiben kevesebb természetes fénnyel rendelkezik lakásunk, jól át kell gondolnunk a mesterséges fényforrások kialakítását. A megfelelő számú és elhelyezésű lámpák biztosíthatják a harmóniaérzetet, amit leginkább meleg fényű izzók képesek még tovább fokozni.

4. Növények minden mennyiségben

Az otthon akkor az igazi, ha más élőlényekkel osztozunk rajta. Családtagjaink, egy-egy kisállat, vagy növény egyaránt képes fokozni lakásunk melegségét, megadva az igazi otthon érzetét. Élettel töltik meg a teret – ami akár a legkisebb növényekre is igaz. Érdemes hát bátornak lenni, és örökbe fogadni legalább néhány zöld növényt, hiszen ha valami, a növények igazán harmonikus hatással vannak otthonunkra.

A zöld szín, a növények élettel töltik meg a helyiségeket.

 

Ráadásul akkor sem kell félni, ha nem vagyunk túl jók a gondozásukban, hiszen ma már számtalan, alacsony igényszintű növényt vásárolhatunk. Ha egy mód van rá, válasszuk ezeket a műnövények helyett!

Plusz egy tipp: zöldítsük ki a lakásunkat növényekkel! Legyen a zöld szín a negyedik, ami a 60-30-10%-os szabályunkon túlmutatóan érvényes, már amennyiben a növények garantálják 🙂

5. Textilek, színek és illatok – Az érzékszervek játéka

Ugyan szót ejtettünk a színekről, mégis fontos még egyszer megemlíteni, ha arról beszélünk, mivel tudjuk fokozni otthonunk érzékszerveinkre gyakorolt pozitív hatását. Az otthonosság, egyúttal a harmónia érzetét egyértelműen az összhang teremti meg, ezért fontos, hogy a különféle részek végül egy nagy egészet alkossanak.

Ennek érdekében válasszunk olyan textileket, amelyeknek színei igazodnak lakásunk palettájához, de játsszunk nyugodtan a textúrákkal is! Télen bevethetjük a melegebb hatást keltő, szőrös vagy különféle csillogó anyagokat, nyáron pedig töltsük meg üde könnyedséggel még a díszpárna huzatokat is.

Az i-re a pontot pedig az illatokkal tudjuk feltenni. Bármilyen helyiségbe lépjünk is, egy számunkra kellemes illat azonnal otthonosság érzetet kelt. Érdemes hát bevetni ezt az izgalmas praktikát is!

Bár kialakíthatjuk úgy is otthonunkat, hogy helyiségenként eltérő színeket, illatokat, vagy akár stílust vetünk be, mégis érdemes szem előtt tartani: az igazi harmónia átível a falakon és áthatja egész otthonunkat.