• de

A kevesebb néha több: fürdőszoba a minimalizmus jegyében

A minimalizmus életünk számos területén megjelenik, így nem meglepő, hogy a fürdőszoba tervezésekor is egyre inkább az egyszerű, letisztult megoldásokat preferáljuk. A minimalista fürdőszoba kialakítása azonban nem mindig egyszerű feladat, hiszen nehéz megtalálni az egyensúlyt a funkcionalitás és az esztétikum között. Mindezt pedig, ha minimalista szemlélettel is párosítanánk, komoly kihívások elé állíthatjuk magunkat. Cikkünkben bemutatunk néhány hasznos ötletet, amelyek segítségével könnyedén létrehozhatod a saját, minden igényt kielégítő minimalista fürdőszobádat.

A minimalizmus egy olyan életstílus, amelynek célja, hogy egyszerűsítse és csökkentse az életünkben található tárgyak és személyes dolgok mennyiségét. Egyszerre nyújt megnyugvást a szemnek a harmonikus megjelenésével, valamint segít átlátni és kordában tartani a holmink mennyiségét. Ezt az elvet egyre többen alkalmazzák otthonaikban, és mostanában különösen nagy népszerűségnek örvend a fürdőszobák kialakítása során is. Az ázsiai kultúrák térnyerése okozhat egy kis zavart, hiszen egyszerre van jelen a sok lépéses arcápolási rutin és a Konmari féle szortírozás. A minimalizmus azonban nem csak a tárgyaink számára vonatkozóan alakítható ki, a stílus megteremtése ennél mélyebben gyökerezik. Az alábbiakban segítünk tisztázni a legfőbb elveket és segítünk összefoglalni, hogy miért érdemes kipróbálni a minimalista fürdőszobákat.

1.  Használj fehér színeket

A minimalizmus egyik alappillére a fehér szín használata, így igazán kézenfekvő ezzel a ponttal kezdeni a sort. Ez az egyszerű, világos szín tökéletesen illeszkedik a minimalista stílushoz, hiszen tágítja a teret, és növeli az átláthatóságot. Az egész fürdőszoba fehérre festése azonban unalmas lehet, így érdemes más színekkel is kísérletezni, akár a festésben, akár a kiegészítőkkel vagy a berendezési tárgyakkal megtörni az egyhangúságot. Például a szürke vagy a bézs színek igazán jól mutatnak a minimalista fürdőszobában, és szépen harmonizálnak a fehérrel is. A bátrabbak feltűnőbb színeket is használhatnak, azonban fontos, hogy legfeljebb két színt használjunk a minimalista stílus megőrzése érdekében.

2.  Válassz egyszerű, letisztult bútorokat

A minimalista fürdőszoba tervezésekor fontos szempont, hogy a bútorok ne legyenek túl díszesek vagy bonyolultak. Inkább az egyszerű, letisztult vonalvezetésű bútorokat érdemes választani, amelyek nem tolakodnak előtérbe, és könnyen beilleszthetők a fürdőszoba egészébe. Az ilyen bútorok általában fehér vagy semleges színűek, így könnyedén beilleszthetőek a választott falszínhez is. A minimalizmus jegyében inkább a szögletes formák működnek igazán jól, ami a praktikusságot tekintve is jó választásnak bizonyul.

A minimalista fürdőszoba fontos részei a növények

3.  Minimalizmus a berendezési tárgyaknál is

Természetesen mindenki eltérő preferenciákkal rendelkezik, de van két tipikus fürdőszobai berendezési elem, amely nagyban segítheti a minimalista érzet megteremtését:

  • Letisztult mosdókagyló: Az egyszerű, sima vonalakkal rendelkező mosdókagylók nagyon jól illeszkednek a minimalista fürdőszobákhoz. Ugyanez igaz az egyéb szaniterekre is, minél egyszerűbb a vonalvezetés, annál jobban illeszthető ebbe a stílusba.
  • Minimalista tükrök: Az egyszerű keret nélküli tükrök tökéletesen illeszkednek a minimalista stílushoz. Választhatunk akár nagyobb, falra szerelhető típust is, amelyek funkcionálisak és esztétikusak is egyben, de kötélre lógatva is stíusos enteriört alakíthatunk ki általa.
A tükrök és a letisztult mosdókagylók minimalista hatást keltenek

4.  A kevesebb több

A minimalizmus egyik alapelvének megfelelően, a minimalista fürdőszobákban csak a legszükségesebb dolgok találhatók meg. Ez nem csak esztétikailag mutat jól, de könnyebbé teszi a takarítást és áttekinthetőbbé teszi a tárolást is. Természetesen teljesen egyéni, hogy kinek mi számít “legszükségesebbnek”, azonban fontos, hogy a minimalista háztartásunkban ne halmozzunk fel felesleges készletet egy azonos termékcsoportból vagy márkából. Ha mégis így tennénk, elengedhetetlen figyelembe venni a lejárati időket, hogy biztosan spórolni tudjunk egy-egy kedvezményes vásárlás során.

Érdemes átgondolni, mennyi szépségápolási termékre van szükségünk a mindennapokban

5.  Növények és zöld árnyalatok

A minimalizmus kevés színt bír el egyszerre, azonban a zöld árnyalatai (különösen, ha növényekről van szó) nem viszik el a hangsúlyt az egyszerűségről, épp ellenkezőleg, remekül kiegészítik azt. A minimalista fürdőszobákban érdemes helyet találni legalább 1-2 növénynek is, de akár egész falfelületet is díszithetünk zöldekkel. A növények kiválóan ellensúlyozzák és hangsúlyozzák is a letisztult és légies berendezést.

A minimalizmus sokféle lehet tehát, azonban közel nem annyit jelent csupán, hogy kevés berendezési tárggyal dolgozunk. A letisztultság, átláthatóság olyan harmóniát kölcsönöz, ami különösen fontos a fürdőszobában, a reggeli rohanás és az esti relaxálás során is.