• de

Kiskedvencek a házban – a békés együttélés lépései

Az állatok a természetbe valók – gondolják sokan. Ráadásul még többen vannak azok, akik úgy vélik, a kisállatok nem lakásba valók, a kertben a helyük. Ezek ellenére mégis érezhetően nő a kiskedvencek otthoni tartása, ami nagyban befolyásolja az otthon kialakítását és rendben tartását is. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Egy kisállat nem csak kertes házban érzi jól magát, megfelelő otthona lehet akár egy kisebb lakás is. Ehhez persze fontos, hogy olyan állatot válasszunk, aminek az igényeit ismerjük, és biztosítani tudjuk jelenlegi otthonunkban is. Ne engedjük, hogy a szívünk válassza meg következő kisállatunkat, minden esetben alapos mérlegelést és utánajárást igényel az új lakótárs kiválasztása, különösen akkor, ha neki és magunknak is kedvezni szeretnénk.

1. lépés: Alapos utánajárás

Az első lépés tehát minden esetben az alapos és széleskörű ismeretek szerzése. Nem elegendő tudnunk azt, hogy kutyát, macskát vagy éppen tengerimalacot szeretnénk, tisztában kell lennünk a vágyott állat igényeivel is.

Könnyen azt gondolhatjuk, hogy minél kisebb egy állat, annál kevesebb igénye van, és annál könnyebben él akár egy kis lakásban is. Ez nem feltétlenül van így! Nem szabad kizárólag a kisállat méreteit figyelembe venni, számos más szempont átgondolása is lényeges.

A döntés előtt (a méreten felül) azzal is tisztában kell lennünk, hogy a választott vagy vágyott faj milyen gondoskodást, törődést igényel. A helyigény mellett figyelembe kell venni a mozgásigényt is, ami könnyen ellentétes lehet a testmérettel.

A legnépszerűbb választás a kutya és a macska, de ezeken belül is számtalan lehetőség van, melyek mindegyike eltérő gondoskodást, elhelyezést és ellátást igényel.

Bármilyen új kedvencet is választunk, figyelnünk kell az igényeire, de természetesen nem szabad megfeledkezni saját magunk környezetéről sem.

2. lépés: Otthonunk tisztán- és rendezetten tartása

Akármilyen kisállat mellett tettük le a voksunkat, biztosan felmerül előbb-utóbb néhány, az ellátásuk mentén keletkezett kérdés (esetleg probléma) is. Amiről tudunk, arról érdemes előre gondoskodni, hogy a lehető leggördülékenyebben induljon közös életünk.

Állatunknak biztosan szüksége lesz egy kényelmes fekhelyre vagy kuckóra, amit otthonunk adottságai és saját lehetőségeink mentén válasszunk ki. Fontos szempont a választásnál az állat típusa és az igényei, de mindenképpen szem előtt kell tartani a lakásunkban rejlő lehetőségeket és azokat a tényezőket is, amik számunkra igazán fontosak.

Ilyen lehet például otthonunk tisztasága, aminek megtartását nagyban megkönnyíthetjük a megfelelően megválasztott kisállat-kuckóval. Ha lehetőségünk van rá, érdemes nagyobb méretű helyen elhelyezni a fekvőhelyet, de odafigyelve válasszuk meg annak anyagát is.

Ha például kutyánknak valóban kényelmes fekhelyet szeretnénk, akkor érdemes az adott fajta méreteire egyénileg készíttetni azt. Ez az alap készülhet akár puha fából is, de ha figyelembe vesszük a tartósságot és a rendszeres igénybevételt, jobb választásnak bizonyul valamilyen tartósabb, kemény fa.

A kialakított fekhelyet aztán kedvünkre kibélelhetjük különféle puha párnákkal, takarókkal, bármivel, ami kedvencünknek kényelmes lehet.

Bármennyire is kényelmes kuckót alakítunk ki, számos állatfajnál számolnunk kell azzal is, hogy nem éri be a neki készített fekhellyel, és előszeretettel csatlakozik a család többi tagjához a kanapéra.

Kisállataink azonban nem csak a szövettel bevont bútorokat vehetik igénybe, könnyen sérülhetnek egyéb berendezési tárgyaink is. Tapasztalatunk szerint a tömörfa bútorok bizonyulnak a legjobb választásnak, ha kisállat is van a házban, ugyanis ezek a bútordarabok a megfelelő ápolás mellett komoly igénybevételt is elbírnak.

Ha megtehetjük, új kiskedvencünk kiválasztása előtt gondoljuk át padlónk burkolatát is. Vajon megfelelő a mostani egy kutya/macska mellett is? Számoljunk a fiatal állatokkal járó különösen erős szennyezettséggel, és vegyük figyelembe későbbi igényeiket is.

3. lépés: Hogyan takarítsuk az otthonunkat?

Megosztunk néhány praktikát, amelyet érdemes rendszeresen bevetni, hogy otthonunk tiszta maradjon és a család minden tagja kényelmesen érezze magát. Lássuk, melyek azok az alapvető teendők, amelyek segítenek ebben!

 

Szőrtelenítsük a kanapét!

Ha kiskedvencünk rászokott a kanapéra, akkor érdemes a megszokottnál gyakrabban tisztítani a bútort. Ebben segíthet az alapos porszívózás, de ha már elhasználódott a kanapé, és a lecserlésében gondolkodunk, érdemes masszív, bőrből készült darabot választanunk vagy – ha költségkímélőbb megoldást keresünk – vásároljunk plusz textilréteget, amellyel beboríthatjuk a bútorunkat, így elég mindössze azt rendszeresen kimosni.

 

Porszívó és egyéb eszközök

Ha kisállattal élünk együtt, fontos, hogy magas teljesítményű, könnyen cserélhető porzsákkal vagy filterrel ellátott porszívóval takarítsuk a lakást, hiszen az állatszőr miatt erre szükségünk lesz. Nem árt, ha több porszívófej közül válogathatunk ehhez, amellyel a legtöbb hely, zug, rés elérhető. Szintén hasznos lehet beszereznünk egy szőrtelenítő hengert, amelyet érdemes a ruháink esztétikus tisztán tartásához használnunk, amikor elhagyjuk a lakást.

 

Szagtalanítás profi módon

Nem kérdés, hogy a madárketrecet vagy macskaalmot rendszeresen takarítani kell. Fektessünk hangsúlyt arra, hogy gyakran szellőztessünk és ha történt egy kis “baleset”, a tisztítószereken kívül használhatunk szódabikarbónát, ecetet, amely nem csak a foltokat, hanem a kellemetlen szagokat is megszünteti.

4. lépés: A közös élet élvezete

Ha minden felmerülő kérdést alaposan körbejártunk és sikerült az életvitelünkhoz leginkább illő kisállatot befogadnunk, nem maradt más hátra, mint kiélvezni közös életünk minden percét.