• de

Vidéki stílus, a legromantikusabb trend otthonodba

A vidéki stílus évek óta hódít az enteriőr trendek között, bizonyítva azt, hogy ez a lakberendezési irányzat bizony elévülhetetlen bájjal bír. Tarts velünk és ismerd meg a legfontosabb ismertetőjegyeit, hogy inspirálódhass a következő lakásfelújításra!

Korábbi cikkeinkben számos izgalmas lakberendezési stílust mutattunk már be, melyek remek inspirációforrásként szolgálhatnak, ha úgy érzed, ideje átgondolni otthonod kialakítását és megjelenését. Ide kattintva elolvashatod őket:

Ezúttal kifejezetten a vidéki stílusra helyezzük a hangsúlyt, amely valamennyi lakásnak természetközeli, friss és otthonos megjelenést kölcsönöz. Cikkünkből megismerheted a legfontosabb elemeket, amelyek igazán szerethetővé és népszerűvé tették a vidéki stílusirányzatot.

A vidéki stílus bája az otthonosságban és a természetes anyagokban rejlik.

Forrás: Pinterest / katieconsiders.com

A vidéki stílusú otthon legfőbb jellemzői

A vidéki vagy “country” stílusú jelzővel illetett otthonok berendezésükben a falusi élet barátságos légkörét és a vidék nyugalmát idézik. A trend erőteljesen épít a hagyományokra – a bútorok, színek és motívumok tekintetében -, miközben friss és üde összhatást kelt. Egyszerű, meghitt, barátságos és természetközeli – mindent magába foglal, amely az otthonosság érzetét nyújtja. Olvass tovább, hogy megtudd, miként alakíthatod át otthonodat, hogy igazán vidéki összhatást nyújtson!

Természetes alapanyagok a vidékies hatásért

A rohanó hétköznapok ritmusát egy ízlésesen berendezett vidéki stílusú otthon kellemesen lelassíthatja. A stílusirányzat legalapvetőbb elemei ugyanis a természetes anyagokból készült berendezési tárgyak, amelyek harmóniát és nyugalmat sugároznak. Az country stílusú enteriőr gazdag fából, kőből, vasból, bőrből, cserépből vagy akár porcelánból készült, egyszerűen nagyszerű használati darabokban. A textíliák esetében nem fukarkodik pamutból, gyapjúból és lenből, amelyek természetes és kellemes tapintásúak. A stílus jellegzetessége az időtálló báj, így közel sem hátrány a kopottság, hiszen a patinás tárgyak – különösen, ha családi örökségnek számítanak – igazán személyessé és élettel telivé teszik a megjelenést. Vidéki stílusú enteriőr kialakításakor nem csak a természetes anyagok, hanem a praktikum is fontos szerepet játszik, amely együtt járhat a környezettudatossággal: nem kell mindenből újat vásárolni!

Az örökül hagyott régi tárgyak ugyanis sok esetben a minőségről árulkodnak, gondoljunk csak egy idős, de jó állapotban lévő tömörfa étkezőasztalra, mely komoly értéket képvisel a fogyasztói társadalom korában, hiszen meglehet, hogy már több generációt is szolgált. Ha vidéki stílusú otthonra vágysz, bátran hangold össze a régi darabokat az újakkal, így csak vonzóbb lesz az összkép! Keresgélhetsz a lakberendezési üzletek kínálatában és a bolhapiacokon egyaránt, hiszen a stílus megengedi az enyhe eklektikusságot, ráadásul így a pénztárcádat is kímélheted.

A vidéki stílusú konyhák otthonos szertelensége igazán szerethető. 

Forrás: Pinterest / oldhouseonline.com

Country stílusú bútorok

A bútorok tekintetében is igaz, hogy nem lőhetünk mellé, ha természetes anyagokat választunk, például előnyben részesítjük a fából készült darabokat. Egy robosztusabb, fa- vagy raklap szerkezetű, kényelmes kanapé vászonból vagy pamutból készült huzattal kiváló megoldás lehet egy rusztikus hatású nappaliba, ahogyan a nyitott, fából készült polcok is csodásan kiegészítik azt. Ezeken vidéki stílusú dísztárgyakat, régi emlékeket helyezhetünk el – a konyhában például remekül mutatnak a polcokon sorba állított fűszertartók, rézedények, porcelánkészlet vagy akár egy impozáns régi mozsár.

Ha már a vidéki stílust elemezzük, nem mehetünk el szó nélkül az öntöttvas elemek mellett. A stílusirányzatnak nagyon jól állnak az öntöttvas ágykeretek, amelyek romantikus bájt kölcsönöznek a hálószobáknak. Ha megkedveltük ezt a megoldást, a konyhát is feldobhatjuk ezzel az anyaggal: egy régi, öntöttvas mosogató felér egy időutazással, amelyet remekül kiegészítenek az olyan apró részletek mint a rézkilincsek és rézkiegészítők.

Az igazi összhang a vidéki stílusú kiegészítők összehangolásában rejlik. 

Forrás: Pinterest / cedarhillfarmhouse.com

 

Ha vidéki stílus, akkor faajtók és bútorfrontok!

Talán nem okozunk meglepetést, ha azt mondjuk, a fa az egyik legsokoldalúbb alapanyag, amelyből rendkívüli ötleteket lehet megvalósítani. Ilyenek a régi időket idéző, robosztus faajtók is, amelyeknek megjelenése igazán hangsúlyossá teszi a teret. Melegséget és rusztikus stílust kölcsönöznek a helyiségeknek, amelyek a vidéki stílusú otthonok sajátjai. Ezt a hatást egyes tömörfa bútorfrontokkal is elérheted, amelyek – ha amerikai konyhával rendelkezel – az egész egybefüggő térre hatást gyakorolnak.

Dekorációk a vidéki életérzéshez

Egy vidéki stílusú otthonban nélkülözhetetlenek a meghitt dekorációk. Ideális választás lehet néhány antik hatású asztalka, természetes anyagú, például fűzfából, gyékényből készült tároló, agyagcserepek, tálak, fatálcák, esetleg a kertbe néhány régi, hangulatos hordó. Ha hiszed, ha nem, még egy régi létrával is vonzó összhatást érhetsz el, ha megfelelő helyre teszed és adsz neki új, tárolási funkciót.

A vidéki stílus a kiegészítők összehangoltsága miatt válik különösen otthonossá. 

Forrás: Pinterest / hellolovelystudio.com

Ne feledkezz meg a világítás szerepéről sem! A lámpák anyagát tekintve az üveg, a csiszolt üveg, akár a tejüveg is vonzó megoldás lehet, hiszen nagyon passzol  a vidéki stílushoz.

Színek és motívumok a country stíluhoz

A fentiekből következik, hogy a vidéki stílushoz leginkább a természetes színek és motívumok illenek. Tökéletesen kiegészítik az irányzatot a pasztell színek, a tört árnyalatok, de izgalmas kombinációk alkothatók a fehér, a kék és a piros összejátékával is, ha nem az élénk, hanem a “napszítta”, fakóbb árnyalatukat vetjük be például a díszpárnák textíliáin.

A vidéki enteriőr sajátjai a természet különböző motívumai. A berendezési tárgyak egyes részletein, valamint az oly népszerű tapétákon gyakorta láthatunk virágmotívumokat (ibolyát, nárciszt, jácintot, tulipánt), valamint állatmotívumokat (lovakat, nyulakat, akár tyúkokat). Ezek mellé persze érdemes letisztult és egyszerű, akár tömörfa bútorokat helyezni, hogy ne legyen túlságosan eklektikus az összhatás.

Hiszen a vidéki stílus éppen ebben nagyszerű: nem igényli a túlgondolt megoldásokat, de nem is szab szigorúan puritán kereteket; könnyed, barátságos és nyitott hangulatot áraszt, és egy olyan otthon képét mutatja, ahová jó hazatérni – akár egy zománcozott, “Isten hozott itthon” tábla mellé akasztod a kabátod, akár régi faszékre teríted a vidéki stílusú nappalidban.