• de

Hogyan rendezd be a családi nyaralót?

A kisebb nyaralók, víkendházak gyakran képezik a családi örökség részét. Ha te is abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy rendelkezésedre áll egy kedves kis nyaraló a hétvégi pihenéshez, adunk néhány tippet, hogyan újítsd fel, hogy a kényelmedet szolgálja.

Sokan vágyunk arra, hogy a jó idő beköszöntével a hétvégéket olyan környezetben töltsük el, amely segít kiszakadni a hétköznapok rohanásából. A családi nyaralók jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy kikapcsolódjunk, végezzünk egy kis kerti munkát és akár baráti vagy családi körben lazítsunk egyet. A feltöltődéshez azonban fontos, hogy a víkendház valóban kényelmes és otthonos legyen, ahol szívesen időzünk. Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet. Tarts velünk!

1. Döntsük el, mire és hogyan használjuk a víkendházat!

Bár adja magát a válasz (pihenésre), mégis érdemes átgondolnunk a fő szempontokat ahhoz, hogy megfelelő módon alakítsuk át, rendezzük be a nyaralót. Gondoljuk át a következőket!

 

  • Hány fő használja rendszeresen a nyaralót? – A bútorok, például székek,  asztalok, kanapék, fekvőhelyek darabszámának tekintetében fontos részlet.
  • Gyerekekkel látogatjuk vagy sem? – Ha kisgyermekekkel érkezünk, érdemes biztonságossá tenni a környezetet pl. él- és konnektorvédők használatával, valamint szükség lehet gyerekbútorokra, például kiságyra, pelenkázóra.
  • Érkezik-e velünk háziállat? – Ha igen, jó ötlet készülni néhány kiegészítővel, állateledellel, amelyet tárolhatunk a nyaralóban, így nem kell minden utazáskor magunkkal vinni.
A nyaraló kertje közösségi tér, ahol mindenki jól érezheti magát.
  • Számolhatunk vendégek, barátok érkezésével? – Ha rendszeresen fogadunk látogatókat, nem árt, ha bizonyos tisztálkodási szerből és eszközből, tartós élelmiszerből többet tárolunk a nyaralóban. Természetesen érdemes a bútorokat is a létszámnak megfelelően elhelyezni.
  • Szeretnénk-e rendszeresen főzni és/vagy sütögetni a kertben? – Ha igen, érdemes praktikusan felszerelni a konyhát, valamint tűzrakóhely kialakítása vagy egy grillező beszerzése hasznos lehet. Jó szolgálatot tehet egy nagyobb méretű, akár kihajtható asztal, a megfelelő számú székkel, kinti ülőgarnitúrával.
  • Végzünk-e valamilyen speciális hobbit, barkácsolnánk-e? – Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, így egy kis fészerre vagy a tevékenységhez megfelelő helyiségre, felületre szükség lehet.

2. Rend a lelke mindennek

Ha az alapokat letisztáztuk, fordítsuk a figyelmünket a térkihasználásra! Nagyon sokszor megesik, hogy a családi nyaralók egyfajta lomtárrá válnak, ahol az idők során “jó lesz ez még valamire” elven régi tárgyakat halmozunk fel. Bár sok családi nyaralóban van helye és szerepe a rég múlt idők tárgyainak, bánjunk ezekkel átgondoltan! Néhány régi kép, családi ereklye gyönyörűen beilleszthető egy romantikus hangulatú, rusztikus víkendházba, de ne essünk túlzásba, ha szeretnénk valóban feltöltődni. A bútorok elrendezésében és stílusában bátran követhetjük a japán “wabi-sabi” életérzést, azt, hogy a tökéletlenségben is benne lakozik a szépség és harmónia.

A nyaralóban az esztétikus tárolás nagyon fontos szempont.

Kövessük “a kevesebb néha több” elgondolást! Válasszunk multifunkcionális bútorokat és eszközöket a nyaraló berendezéséhez! Hangoljuk össze korszerű igényeinket és a múltból örökölt bútordarabjainkat: felejtsük el, hogy mindenből újat vásárolunk! A nagymama örökségeként megmaradt tömörfa asztal, szekrény vagy komód például igazi kincs, amely új fényében ragyoghat, ha kicsit foglalkozunk vele.

 

Miután szortíroztunk, szerezzünk be megfelelő minőségű és mennyiségű tárolókat. Ha gyakran használjuk a nyaralót, erre ne sajnáljuk a pénzt, mert ezek teszik lehetővé, hogy második otthonunk szellős, rendezett összhatást keltsen. Ehhez figyelmedbe ajánlunk két cikket, amelyben néhány praktikus tanácsot gyűjtöttünk össze:

 

 

3. Fő a természetesség!

Bár “ahány ház, annyi szokás”, a nyaralóknak általában jól áll a meghittséget, melegséget sugárzó összhatás, amelyet elérhetünk mediterrán stílusmegoldásokkal is. Jó ötlet előnyben részesíteni a természetes alapanyagból, például fából készült bútorokat, bent a házban és kint a kertben is. Rendkívül népszerűek a DIY megoldások, így ha szeretsz barkácsolni, örök élmény lehet akár a családod, barátaid segítségével elkészíteni raklapból a kerti bútorokat, esetleg felújítani a nagypapa régi éjjeli szekrényét vagy átfesteni a fa étkezőasztalt. Az otthonosság jegyében ügyes kezűek készíthetnek új díszpárnahuzatot, akár függönyt vagy beszeghetik az asztalterítőnek való anyagot. Mindig vonzott a festészet, szeretsz dekorálni? Itt az idő, hogy kipróbáld magad! Fesd át az egyik falfelületet és dekoráld kedved szerint! A nyaralóban talán bátrabban kísérletezel majd, mint otthonodban. Ezektől az apróságoktól lesz egyedi és igazán szerethető hangulata a hétvégi háznak, ahová öröm lesz visszajárni.

A jó hangulathoz nem kell túlkomplikálni a kerti bútorokat.

 

4. Az egyszerű bútorok nagyszerűsége

Ahogyan korábban szót ejtettünk róla, ne gondold túl a dolgokat. Annyit tegyél bele, amennyihez kedved van és amennyi az alapvető kényelmet szolgálja. Ha nincs kedved a felújítási munkákhoz, tartsd meg a legszükségesebb, még jó állapotú darabokat és vásárolj új bútorokat az elhasználódottak helyett. Törekedj a minőségre, ha hosszú távú használatot tervezel, de ne feledd, hogy az egyszerűség nem egyenlő az ócskasággal! Nem kell mindenből a legdrágábbat, legkülönlegesebbet választanod. A multifunkciós, variálható darabok kézenfekvőek, ha kisebb tér áll a rendelkezésedre, ezt azért érdemes szem előtt tartanod.

5. A helyiségek berendezése

Csak a legszükségesebb alap bútorokat szerezd be. A nappaliba nem árt egy kényelmes kanapé, fotel, ha olvasósarkot alakítanál ki, valamint egy asztal, néhány székkel, az esősebb napokra, ahol jó érzés társasozni egyet, illetve a gyerekeknek praktikus lehet egy kis játszósarok.

 

A konyhában jó szolgálatot tesz – a főzéssel kapcsolatos igényeidtől függően – egy kisebb hűtő, egy kis sütő, valamint egy kávéfőző és más egyéb alap kiegészítő mint a serpenyők, lábasok, tepsik. Gondold végig, hány darabos étkészletre és mennyi evőeszközre, pohárra, bögrére van alapvetően szükség. Sok étel elkészíthető olyan gépek nélkül is, amelyet otthon használunk, például nem biztos, hogy szükség van pirítógépre, hiszen egy serpenyővel is gyorsan megpirítható néhány szelet kenyér.

 

A fürdőszobában is csak a legalapvetőbb eszközökre van feltétlenül szükség. Egy WC, egy mosdókagyló és egy zuhanyfülke a legtöbb esetben elegendő, kiegészítve egy kis szekrénnyel a törölközők, pipereszerek számára.

A nyaraló bútoraira igaz a kevesebb néha több elve.

A hálószobák esetében a legfontosabb, hogy kényelmes legyen az ágy, a matrac, hiszen első sorban feltöltődni érkezünk a nyaralóba. Ha a komfortot kiegészíted egy-egy kis éjjeliszekrénnyel és egy megfelelő méretű ruhásszekrénnyel, nem fogsz hiányt szenvedni semmiben, és édes lesz a pihenés minden meghitt pillanata.